از فرش تا عرش(نقش مناره در معماری و شهرسازی اسلامی)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی بومی ایران
  • کد COI اختصاصی: BOOMCONF01_272
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 638
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد عربی

کارشناسی ارشد معماری، هیات علمی دانشگاه پیام نورمرکز سمنان

نفیسه نیک بختی

دانشجوی کارشناسی معماری دانشگاه پیام نور

چکیده

معماری بومی ایران بسیار غنی و سرشار از عناصر گوناگونی است که بستر زندگی طبیعی مردم را رقم زده است. یکی از این عناصر بدیع «مناره» است که در اغلب شهرها و راههای ایران و در طول سالهای متمادی رخ نمایان کرده است. روش تحقیق مقاله حاضر از نوع کتابخانه ای- پیمایشی است که جایگاه مناره در معماری سنتی ایران را شناسایی می کند و نقش آن به عنوان نماد شهری از منظر مفهومی و عملکردی مورد بررسی قرار می دهد. مناره عنصر رایجی در معماری اسلامی است که به طور مستقل و یا درکنار سایر فضاها، ساختاری مطلوب ایجاد می کند. دراین نوشتار ابتدا به تاریخچه پیدایش مناره پرداخته می شود و سپس به کاربرد مناره در اماکن مختلف اشاره می شود و اجزاءساختمانی و مصالح و تزیینات گوناگون آن مورد توجه قرار می گیرد و نتیجه آن می شود که حفظ جایگاه و نقش این عنصر در آثار معماری و شهرسازی معاصر ایران ضرورت دارد.

کلیدواژه ها

مناره، گلدسته، ماذنه، معماری اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.