الگوی طراحی لاوسون و نمود آن در خانه سنتی ایرانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: همایش ملی معماری و شهرسازی بومی ایران
  • کد COI اختصاصی: BOOMCONF01_066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1680
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی زهدی

استاد گروه معماری و شهرسازی، دانشگاه پیام نور ارومیه

چکیده

در معماری ایرانی، خانه مفهومی وسیعتر از نیاز به یک سرپناه صرفا فیزیکی است، با تمامی ویژگیهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی که وجوه مختلفی از زندگی انسان را در قالب اصول معماری به نمایش می گذارد. در شرایط کنونی، چنین نیازها و مولدهایی که اساس پیدایش الگوی طراحی خانه ایرانی بوده و می باشد، کمتر مورد شناخت و کاربست در طراحی است. از نظریه پردازانی که مدلی جامع برای شناسایی نیازهای انسانی در معماری معرفی نموده اند، برایان لاوسون در کتاب «طراحان چگونه می اندیشند» می باشد. هدف از این پژوهش بررسی تحلیلی این نیازها در خانه ایرانی است؛ بدین منظور از روش نظر به عمل، ابتدا به بررسی مدل لاوسون پرداخته و سپس تاثیرات آن را در خانه سنتی ایرانی تبیین خواهیم نمود.برایان لاوسون در کتاب طراحان چگونه می اندیشند، نیازهای مسئله طراحی را در قالب الگویی نشان داده است. این محقق در این الگو مولدهای مسئله طراحی را کارفرماها، استفاده کنندگان، طراحان و قانون گذاران عنوان داشته و قلمروهای محدودیت های طراحی را در دو آیتم درونی و بیرونی مطرح می نماید و در ادامه چهار محدودیت بنیادین، عملی، شکلی و نمادین را تکمیل کننده الگوی طراحی می داند. نتیجه پژوهش براین است که الگوی طراحی لاوسون و تاثیرات مولدهای آن با نیازهای طراحی در خانه سنتی ایرانی مطابقت داشته و برخی مولدها یا معیارها نظیر مولدهای نمادین و نیازهای استفاده کنندگان تا اندازه ای پر رنگ تر از سایر موارد ها بوده و انعطاف پذیری مولدها نیز همانند مدل لاوسون قابل باز شناسی است.

کلیدواژه ها

خانه ایرانی، مدل لاوسون، الگوی طراحی، انعطاف پذیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.