ارزیابی مادهی بیولوژیکBacillus thuringienis در کنترل کرم کپسولخوارنخود Heliothis viriplaca Hufn. (Lep., Noctuidae)
- سال انتشار: 1384
- محل انتشار: اولین همایش ملی حبوبات
- کد COI اختصاصی: PULSES01_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1122
نویسندگان
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
چکیده
کرم کپسول خوار نخود یکی از آفات مهم گروهی از محصولات زراعی به ویژه نخود میباشد. خسارت این آفت در بعضی از سالهای زراعی به قدری شدید است که گاهاً تمام محصول را مورد تهدید قرار می دهد. لذا، کاربرد حداقل یک نوبت تیمار شیمیایی برای کنترل آن الزامی است. هدف این مطالعه جایگزینی سموم میکروبی به ویژه تولید داخل به جای سموم شیمیایی استکه در این راستا مصرف میشود. این بررسی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 4 تیمار در 4 تکرار طی دو سال متوالی در منطقهی تیکمهداش روی رقم نخود سیاه با شرایط دیم انجام گرفت. در این آزمایش از مواد بیولوژیکی که براساس باکتری Bacillus thuringiensis به نامهای تجارتی بیولپ (سفارش خارج) و بی تی همدان (تولید داخل) در مقایسه با حشره کش شیمیایی کارباریل (سوین) استفاده شد. مقدار مواد بیولوژیک طبق توصیهی کارخانهی سازنده 2 کیلوگرم در هکتار و حشره کش شیمیایی 2/5 کیلوگرم در هکتار بود. محلولپاشی همزمان با مشاهدهی حداکثر لاروهای سن اول آفت صورت گرفت. تجزیه واریانس توام دادههای حاصل از 3 نوبت نمونه برداری پس از محلولپاشی ( 3، 5 و 7 روز ) برای هر دو سال آزمایشی با فرض تصادفی بودن آنها نشان داد که تیمارهای آزمایشی یعنی حشرهکشهای مصرفی از نظر صفت تاثیر و کنترل آفت کپسول خوار نخود با هم اختلاف داشته و در سطح احتمال یک درصد معنیدار میباشند. مقایسهی میانگین درصد مرگ و میر لاروهای آفت ناشی از کاربرد کارباریل، بیولپ و بیتی تولید داخل بر اساس آزمون چند دامنهای دانکن معلوم نمود که کارباریل در کنترل آفت، 98/3 درصد، بیولپ و تولید داخل به ترتیب 74/72 و 40/78 درصد نقش داشتهاند.کلیدواژه ها
مقالات مرتبط جدید
- بررسی راهبردهای ترویج انرژی های پاک در بین گلخانه داران استان البرز
- مطالعه اثر روش های مختلف خاک ورزی بر عملکرد و برخی صفات سه رقم عدس دیم
- Machine Vision Approach Coupled with a Hybrid EHD-Convective Dryer to Model Khalal Slices Drying Process with ANFIS
- انتخاب مناسب دور موتور و نوع سوخت از لحاظ ویژگیهای عملکردی موتورهای دیزلی با استفاده از روش های تصمیم سازی
- پتانسیل سنجی تولید زیستگاز از پسماندهای کشاورزی و فضولات دامی در شهرستان اهواز
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.