حقوق نانوشته در معماری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس سالانه پژوهش های معماری، شهرسازی و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: AUUM01_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 697
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مونا صحرایی اردکانی

کارشناس ارشد معماری، تهران، ایران

چکیده

آنچه امروزه از آن به عنوان حقوق معماری یاد می شود، غالباً حقوق را به مثابه قوانین حقوقی می داند که به حوزه معماری و ساختمان سازی مرتبط می شود. آنچه روشن است، قوانین وضع شده در خصوص ساختمانها بخشی از حقوق معماری را در بر می گیرد، اما مسلماً همه آن نیست. اگر به واژه حقوق بارویکردی اسلامی نگریسته شود- آنچنان که امام سجاد در رساله الحقوق خویش تشریح نموده است- می توان از دریچه ای دیگر به حقوق نهفته نانوشته در معماری نگریست؛ حقوقی که از طبیعت و ماده تا ناس و نفس را شامل می شود و بدین سان تمامی ارکان معماری از کالبد تا فضا را در برمی گیرد. این مقاله می کوشد نشان دهد که چگونه اصولی که برمبنای آن معماری اسلامی ایرانی شکل گرفته است، به تمامی ساحت های حق –آنگونه که ذکر آن رفت- پرداخته و در وجود خویش تجلی داده است؛ تا آنجا که به جرأت می توان روح حقیقی معماری اسلامی را در رعایت همه جانبه این حقوق جستجو نمود. روحی که در هر فرم و در هر کالبدی که دمیده شود، آن را اسلامی خواهد ساخت. تأکید ویژه و بررسی خاص این نوشته بر روی معماری اسلامی ایرانی خواهد بود؛ معماری ای که تمام قامت به پاسداشت حقوق آسمان و خورشید، آب و باد، خاک و ماده و در نهایت انسان و خالقش ایستاده است.

کلیدواژه ها

حقوق، ساحت های حق ، معماری ایرانی اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.