تحلیلی بر شبکه شهری رویکردی در برنامه ریزی و توسعه منطقه ای استان های مرزی با استفاده از مدل های کمی (موردی: استان ایلام)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس سالانه پژوهش های معماری، شهرسازی و مدیریت شهری
  • کد COI اختصاصی: AUUM01_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 620
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فضل اله اسمعیلی

استادیار گروه جغرافیای دانشگاه پیام نور،صندوق پستی 3697-19395تهران -ایران

مهسا هدایتان

کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، گروه معماری و شهرسازی ، بروجرد، ایران

مهدی خداداد

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیاوبرنامه ریزی روستایی، دانشگاه گلستان

چکیده

عدم تعادل و فقدان توازن در توسعه سکونتگاهها و سلسله مراتب شهری امروزه یکی از عوامل بروز معضلات اجتماعی و اقتصادی در شهرها در سطوح مختلف شناخته شده است. تلاش در جهت ساماندهی این وضعیت مستلزم مطالعه وضع موجود و بررسی روند طی شده در این دوره می باشد. از این رو در پژوهش حاضر شبکه شهری استان ایلام بر اساس تئوری مرتبه – اندازه و مرتبه – اندازه تعدیل شده ونیز منحنی لورنز در دوره 1375 تا 1390 مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که: بین اندازه و مرتبه جمعیت شهر های این استان تناسب و تعادلی وجود ندارد. وجود الگوی اولیه شهر نشینی ( نخست شهری) که ویژگی کشورهای جهان سوم و کشور ما است، در این استان نیز مشاهده می شود و نتایج حاصل از محاسبه ضریب جینی نشان داد که توزیع جمعیت همواره به سمت عدم تعادل پیش می رود. شهر ایلام به عنوان مرکز اداری – سیاسی استان ایلام با جذب خدمات اداری، سیاسی، آموزشی و... عامل جذب و زهکشی منابع و نیروی انسانی از کل استان گشته است. اختلاف جمعیتی این شهر بیانگر تراکم جمعیتی بالا در این شهر نسبت به شهر های دیگر استان می باشد.

کلیدواژه ها

تئوری مرتبه-اندازه،مرتبه-اندازه تعدیل شده، منحنی لورنز، شبکه شهری، سلسله مراتب شهری، استان ایلام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.