ارزیابی صفات کمی و کیفی ارقام سیب زمینی در منطقه اردبیل

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: چهارمین کنگره علوم باغبانی
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI04_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2881
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود حسن پناه

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

احمد موسی پور گرجی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

امیراصلان حسین زاده

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

بهرام دهدار

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل

چکیده

به منظور دستیابی به ارقام با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب، 25 رقم سیب زمینی طی دو سال (1382 و 1383) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. در طی دوران رشد صفات تعداد روز تا 50% گل دهی و غده زایی، تعداد و قطرساقه اصلی، ارتفاع بوته، تعداد و وزن غده در بوته، وزن و تعداد غده در اندازه های مختلف بذری (کوچک تراز 35، بین 55-35 و بزرگ تر از 55 میلی متر) و پس از برداشت عملکرد غده، درصد ماده خشک و نشاسته، میزان قند های احیایی, وزن مخصوص, رنگ پوست و گوشت غده اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که بین ارقام از لحاظ صفات عملکرد غده، ارتفاع بوته، تعداد غده کوچک تر از 35 میلی متر, تعداد و قطر ساقه اصلی، تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و غده زایی اختلاف معنی داری وجود دارد. ارقام اسپریت، بانبا, ماریلا, شانون, جلی, اطلس, آلمرا, پاملا و آنا به ترتیب 50/11, 46/56, 43/47, 41/36, 41/22, 41/05, 40/53, 40/45 و 40/33تن در هکتار از بیشترین عملکرد غده برخودار بودند. رابطه عملکرد غده با ارتفاع بوته، وزن غده در بوته، تعداد و وزن غده بزرگ تر از 55 میلی متر مثبت و معنی دار بود. از نظر میزان قند های احیایی در ارقام آنا و پاملا کمترین مقدار مشاهده شد. بیشترین مقدار نشاسته را ارقام اسپیریت, اطلس و ماریلا به خود اختصاص دادند و برای صنعت نشاسته توصیه می شود. رقم ماریلا دارای بیشترین ماده خشک, بالاترین وزن مخصوص و کمترین قند احیایی داشت بدین لحاظ برای مصرف سرخ کردن مثل چیپس و خلال مناسب می باشد. ارقام بانبا, شانون, آلمرا و جلی دارای کمترین مقدار ماده خشک بوده و برای صنعت کنسرو سازی مناسب هستند.

کلیدواژه ها

سیب زمینی، ماده خشک، نشاسته، میزان قند های احیایی, وزن مخصوص.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.