بررسی رابطه ی باورهای فراشناخت با جهت گیری زندگی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SPE-2-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 780
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین سربی

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، ایران

ناهید خلیل نژاد

کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد انار، کرمان، ایران

حیدر اسلامی

استادیار گروه روانشناسی تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد انار، کرمان، ایران

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه باورهای فراشناخت با جهت گیری زندگی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع دبیرستان شهرستان یزد در سال 1394 بود. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است که بر روی 289 دانش آموزان منطقه یک و دو شهرستان یزد که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحلهای انتخاب شده بودند، انجام گرفت. ابزار پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه باورهای فراشناخت (MCQ-30) و پرسشنامه جهت گیری زندگی (LOT-R) بود. همچنین برای پیشرفت تحصیلی از معدل کارنامه سال قبل دانش آموزان استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-18 و روش آماری توصیفی و استنباطی مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها با استفاده از همبستگی پیرسون نشان دادند بین باورهای فراشناخت با جهت گیری زندگی رابطه منفی معنادار وجود دارد. همچنین بین مؤلفه های باورهای فراشناخت با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نیز رابطه منفی معنادار وجود داشت .(P< 0/05) نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیر تضاد شناختی از باورهای فراشناخت بیشترین توان پیشبینی جهت گیری زندگی را داشتند. نتایج تیمستقل نیز نشان داد بین میزان باورهای فراشناخت و جهت گیری زندگی در دانش آموزان دختر و پسر تفاوت معنیدار وجود نداشت .(P> 0/05) از نتایج به-دست آمده میتوان استنباط کرد که هرچه باورهای فراشناختی در مورد نگرانیهای دانش آموزان کمتر باشد، آنها نسبت به آینده خوشبین تر خواهند بود و این موضوع میتواند در عملکرد تحصیلی آنها نقش مؤثری داشته باشد

کلیدواژه ها

باورهای فراشناخت، جهتگیری زندگی، پیشرفت تحصیلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.