ارزیابی راهبردهای استراتژیک توسعه اکوتوریسم با استفاده از مدل SWOT و ماتریس QSPM، مطالعه موردی: منطقه گریت-استان لرستان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیا، عمران و مدیریت شهری، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GEO-2-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 545
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی شاهینی فر

استادیار دانشگاه پیام نور

سعید فتوحی

کارشتاس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، شهرداری خرم آباد، خرم آباد، ایران

مهدی خدادادی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

مریم بیرانوندزاده

4د انشجوی دکترا جغرافیا و برنامه ریزی شهری و پژوهشگر جهاد دانشگاهی واحد لرستان، خرم آباد، ایران

چکیده

امروزه صنعت توریسم به شکل عام و اکوتوریسم به صورت خاص به عنوان یکی از پایه های مهم توسعه در بسیاری از کشورهای جهان بشمار میرود. کشور ایران با تنوع بارز محیطی -اکولوژیک از ظرفیت های گسترده ای برای توسعه فعالیتهای اکوتوریسم برخوردار است. منطقه گریت در غرب کشور از جمله مناطقی است که با برخورداری از چشم اندازها و منابع طبیعی فراوان فرصتهای بسیار زیادی را در زمینه توسعه فعالیتهای اکوتوریسم پیش رو دارد. هدف این تحقیق ارزیابی جایگاه اکوتوریسم و توسعه پایدار در این منطقه و تدوین راهبردهای استراتژیک برای توسعه فعالیتهای اکوتوریسم با تاکید بر رویکردهای مشارکتی میباشد. این پژوهش از نوع پژوهش های پسکاوی بوده و روش انجام با توجه به ماهیت کار بر پایه روشهای توصیفی - تحلیلی میباشد. مبتنی بر ماهیت مطالعات مدیریت توسعه، روشهای گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز طرح ترکیبی از روشهای اسنادی و میدانی است. جامعه آماری این مطالعه مشتمل بر تمام ساکنین منطقه گریت و جامعه نمونه که از طریق فرمول کوکران برآورد شده شامل 60 نفر است که به روش انتخابی تعیین شده است. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان میدهد که به رغم برخورداری از توانهای لازم برای توسعه فعالیتهای اکوتوریسم، برخی از موانع داخلی و خارجی مانع تحقق این امر شده است. جلوگیری از پراکندگی سرمایه های خرد و اتخاذ رویکرد سرمایه گذاری مشارکتی، گسترش فعالیتهای مکمل اکوتوریسم و مواردی از این قبیل از جمله راهبردهای پیشنهادی این پژوهش به شمار میروند

کلیدواژه ها

اکوتوریسم، برنامه ریزی راهبردی، مدل SWOT، ماتریس QSPM منطقه گریت-استان لرستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.