جایگاه اصالت روح در مبانی انسان شناختی علوم اجتماعی از منظر شهید مطهری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه اسلام و مطالعات اجتماعی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JISS-2-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 758
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی حسین زاده یزدی

استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران

حمیده سادات حسینی روحانی

کارشناسی ارشد دانش اجتماعی مسلمین دانشگاه تهران

چکیده

پیش فرضیها و مبانی انسان شناختی در علوم اجتماعی - به دلیل نقش محوری انسان در این علوم، هم به مثابه موضوع (ابژه) مورد مطالعه و هم در جایگاه فاعلی شناسا (سوژه)- از اهمیت به سزایی برخورداراند. اصالت روح یا جسم و نیازهای معطوف به آن ها، خاستگاه اختلاف نظرهای بسیار در حوزهٔ انسان شناسی و به تبع آن در زمینهٔ علوم انسانی و اجتماعی شده است. در این مقاله تلاش شده تا با روش اسنادی، دیدگاه استاد مطهری در مسئلهٔ اصالت روح استخراج شده و امتداد معرفتی این رویکرد در علوم اجتماعی و انسانی بررسی شود. مواجهه با روح انسان به مثابه واقعیت وجودی و کشف قوانین و سنن آن و نسبت این بعد از وجود با ساحات متناظر خود در عالم هستی، وجه تبیینی متمایزی به مسائلی انسانی و اجتماعی میبخشد و عواملی معنوی را در کنار عوامل مادی، مؤثر در شکل گیری مسائل و پدیده های اجتماعی نشان میدهد. با این نگاه، فطرت به عنوان نوع خاص آفرینش و جامع خصلتهای ممتاز انسان، نقش تعیین کننده ای در تفسیر و تبیین موضوعات انسانی و اجتماعی خواهد داشت.

کلیدواژه ها

اصالت روح، مبانی انسان شناختی،علوم اجتماعی ،استادمطهری، انسان، جامعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.