ایدئولوژی مقاومت و مخاطب فعال: نگاهی به مطالعات خوانش در ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران، دوره: 8، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCR-8-29_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 473
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس کاظمی

پژوهشگر مطالعات فرهنگی در پژوهشکد مطالعات فرهنگی و اجتماعی

محبوبه حاج محمدحسینی

کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه دانشگاه تهران

چکیده

مقاله حاضر مطالعه ای است بر روی تحقیقات انجام شده در دپارتمان های مطالعات فرهنگی در ایران(پانان نامه ها و تحقیقات پژوهشگران) و مقالات دو مجله علمی- پژوهشی در حوزه مطالعات فرهنگی(تحقیقات فرهنگی و مطالعات فرهنگی و ارتباطات). پرسش های اصلی ای که مقاله حول آنها سامانگرفته است عبارت اند از اینکه مطالعات فرهنگی در ایران چگونه شرایط و امکان خزانش را باه تصویرکشیده است؟ آیا می توان گونه شناسی ای از انواع قرائت کنندگان از متن در ایران به دست داد؟ به طورخاص این پرسش برای ما اهمیت دارد که چه درکی از مخاطب در مطالعات فرهنگی ایرانی وجوددارد؟ و در نهانت هدف هدف محدودیت های تحقیقات مبتیی بر خوانش در ایران است.نتانج نشان داده است که مطالعات فرهنگی در آموزش عالی ایران، بیشتر تمایل داشته است از نوعیمخاطب فعال که مستمراً مقاومت می کند سخن بگوید و کمتر به عنصر ایدئولوژی و ناش قدرت دربرساختن مخاطب اشاره داشته است. درعین حال، مخاطبی که مطالعات فرهنگی آموزش عالی ایران ازآن پرده برداشته است، سوژه طبقه متوسط تهرانی است که عمدتاً دارای سرمایه فرهنگی بالاست. شکلدیگری از مخاطب که اخیراً تحقیقات از آن یاد کرده اند نه حول مقاومت، بلکه بیشتر حول لذت معنامی شود. مخاطب لذت طلب اساساً از الگوی هال خارج می شود و الگوی متفاوتی از مواجهه با متن را ابداع می کند.

کلیدواژه ها

مخاطب فعال، مطالعات خوانش، مقاومت، سوژه لذت طلب، مطالعات فرهنگی در ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.