رهیافتی فرهنگی بر پدیده قمه زنی شهروندان خمینی شهر

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران، دوره: 3، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCR-3-11_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 408
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول ربانی

دانشیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان

سیدعلی هاشمیان فر

استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه اصفهان

محمد گنجی

استادیار گروه علوم اجتماعی دانشگاه کاشان

چکیده

پژوهش حاضر با هدف تبیین وضعیت قمه زنی در خمینی شهر اصفهان، به نقش عوامل فرهنگی مؤثر بر این پدیده می پردازد. جامعه آماری این تحقیق، مردم خمینی شهر (قمه زنان، تماشاچیان و افراد عادی) است که 411 نفر از آنها به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند که از میان، 8/69 درصد مذکر و 2/30 درصد مؤنت بوده اند. روش تحقیق، از نوع پیمایش و شیوه نمونه گیری به دلیل حساسیت موضوع مورد مطالعه، سهمیه بوده است. کنکاش در جامعه آماری مورد مطالعه بر اساس پرسشنامه طراحی شده، به نتایجی منجر شده که برخی از آنها عبارتند از اینکه اگرچه برخی زنان در خمینی شهر قمه می زنند اما فروانی مردان بیشتر از زنان است؛ تفاوت معناداری در قمه زنی مجردان و متأهلان مشاهده نشده است؛ شاغلان بیشتر از بیکاران به قمه زنی روی می آورند، به لحاظ تحصیلی، افراد به تحصیلات زیر دیپلم بیش از افراد داری تحصیلات عالیه قمه می زنند؛ محله «فروشنان» در خمینی شهر دارای بیشترین فراوانی و محله «ورنوسفادران» دارای کمترین فراوانی است؛ و اینکه درآمد اثری در قمه زنی افراد مورد مطالعه ندارد. همچنین در بین انگیزه های متعدد برای قمه زنی، مهم ترین انگیزه ها، فرهنگی است که می توان به موارد یادآوری وقایع روزعاشورا، احترام به بزرگان و نیاکان، ادای نذر و نیاز و استمرار و تحکیم فرهنگ عزاراری و ... اشاره کرد.

کلیدواژه ها

انگیزه فرهنگی، قمه زنی، عزاداری، مناسک دینی، نگرش های مذهبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.