پژوهشی در هنر نقش برجسته تمدن هیتیت و تاثیر آن در هنر نقش برجسته تمدن عیلام

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI02_080
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوشین کبوتری

دانشجوی دکتری دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

تمدن عیلام اولین سلسله ی شاهی در تاریخ نجد ایران است که از همان ابتدای شکل گیری به ترتیب با تمدن های پیشرفته ای چون بابل، آشور، مصر، هیتیت و اورارتو همسایه بوده است. این تمدن شکوهمند درحدود 539-2100 پ.م در منطقه خوزستان و لرستان امروزی، پشتکوه و کوه های بختیاری، فارس و بوشهر حاکمیت داشت. تمدن هیتیت نیز به نوبه خود یکی از مهمترین تمدن هایی است که درحدود 800-1600 پ.م، نخستین پادشاهی را در فلات مرکزی و جنوب شرق آسیای صغیر، بنیان گذاری کرد. این اقوام هند و اروپایی (هیتیت ها) درحدود 2200 پ.م به تدریج وارد فلات مرکزی آسیایصغیر شدند و در کنار بومیان اولیه آسیای صغیر قرار گرفتند. درحدود 1900 پ.م، گروهی از بازرگانان آشوری، مراکز بازرگانی را در بخش مرکزی فلات، با هدف خرید موادخام ارزان در برابر فروش قلع مورد نیاز آسیای صغیر برای ساخت مفرغ، که از طریق بازرگانان عیلامی و از منابع قلع افغانستان تامین می شد، ایجاد کردند. اعتبار و نفوذ عیلام در سرتاسر غرب آسیا بی سابقه بود. تجارت دریایی و تماس های اقتصادی با وجود شبکه ی جاده ای کارامد تنها به دلیل نیاز دولت های همسایه بخصوص آسیای صغیر فزونی یافت که بر اثر این تجارت ها، بی شک افکار، ایده و دانش ساخت و حتی صنعتگران و هنرمندان نیز جابجا می شدند، علاوه بر این، ازدواج سیاسی میان اعضای خانواده سلطنتی، گرفتن اسرا به دنبال جنگ و پیروزی و رد و بدل کردن هدایا میان پادشاهان نیز خود دلیلی بر نقل و انتقال و تاثیر و تاثرات فرهنگی و نفوذ هنری حتی در زمینه هنر نقش برجسته بود. در این مقاله تلاش بر آن است تا با مطالعه منابع مکتوب و داده های باستان شناسی (نقوش برجسته) به مطالعه میزان و کم و کیف تاثیرگذاری هنری این دو تمدن در زمینه نقوش برجسته به لحاظ موضوعی، سبک و شیوه ی تراش بپردازیم.

کلیدواژه ها

تمدن هیتیت، تمدن عیلام، هنر نقش برجسته، تاثیرات هنری متقابل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.