شواهد فرهنگ های پیش از تاریخی آسیای مرکزی در منطقه شمال شرقی فلات ایران بر اساس بررسی روشمند تپه نادری مشهد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی باستان شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCAI02_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1239
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید خلیل حبیبی

کارشناس ارشد باستان شناسی پیش از تاریخ

بابک شیخ بیکلو اسلام

دانشجوی دکتری باستان شناسی پیش از تاریخ دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران

علی اکبر عشقی

دانشجوی دکتری باستان شناسی دانشگاه بابلسر

محمود طغرایی

کارشناس باستان شناسی اداره میراث فرهنگی خراسان رضوی

چکیده

محوطه باستانی تپه نادری در حدود ۵ کیلومتری جنوب شرقی مشهد، یکی از محوطه های مهم حوزه فرهنگی شمال شرقی فلات ایران محسوب می شود که به منظور روشن شدن وضعیت فرهنگ های پیش از تاریخی و تاریخی این ناحیه (دشت مشهد)، در تابستان 1393 بررسی روشمند گردید. در این برنامه، 16 درصد از کل مواد فرهنگی سطحی جمع آوری و برای تشخیص قدمت و مدت استقرار در این محوطه مورد مطالعه قرار گرفت. حاصل این پژوهش میدانی که بیشتر متکی بر یافته های سفالی بود، نشان داد که تپه نادری از حدود اواسط هزاره چهارم ق.م تا دوره اشکانی به طور متناوب مسکون بوده است و بیشترین داده های پیش از تاریخی متعلق به عصر مس سنگی جدید و مفرغ قدیم (دوره نمازگاه III) و از دوره تاریخی، مربوط به دوره اشکانی می باشند. بقایای خشتی و قلوه سنگی یک بنا روی دیواره این تپه مرتفع نیز به چشم می خورد که احتمالا مربوط به یک قلعه اشکانی است. همچنین، یافته های سفالی مشابه با فرهنگ یاز (عصر آهن) نیز قابل مشاهده می باشند. با توجه به فناوری ساخت و هنر تزیین سفالینه ها، می توان گفت که سفالگران محوطه مزبور در کنار وام گرفتن از فرهنگ های جوامع پیرامونی خود، روش و سلیقه خویش را نیز به کار می گرفتند.

کلیدواژه ها

خراسان رضوی، تپه نادری مشهد، بررسی روشمند، نمازگاه، یاز، اشکان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.