اثر ریزگردها بر خصوصیات عملکردی گیاه نیشکر (Saccharum officinarum L.) در اهواز
محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی گرد و غبار
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,392
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
TICD01_119
تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1395
چکیده مقاله:
با توجه به اثرات منفی ریزگردها بر تولید محصولات زراعی، برای بررسی تاثیر آنها بر خصوصیات فتوسنتزی گیاه نیشکر (Saccharum officinarum L) آزمایشی گلخانه ای در سال زراعی 93-92 در گلخانه مرکز تحقیقات شرکت نیشکر و صنایع جانبی اهواز در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تیمار و چهار تکرار انجام شد. تیمارها شامل شاهد (بدون اعمال ریزگرد)، ماهانه یک بار، دو هفته یک بار و هفته ای یک بار اعمال ریزگرد بودند. در این آزمایش مقادیر تشعشعات فعال فتوسنتزی (PAR) درصد قند، سرعت فتوسنتز، غلظت CO2 زیر روزنه ای، محتوای کلروفیل برگ، دمای برگ و میزان تعرق اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اعمال تیمارهای ریزگرد و بویژه تیمار هفته ای یک بار باعث کاهش معنی داری در مقادیر سرعت فتوسنتز، میزان تعرق، غلظت CO2 زیر روزنه ای، PAR و درصد قند و افزایش دمای برگ و عدد SPAD شد. تنش ریزگرد سبب کاهش معنی دار PAR شد، از طرفی کاهش سرعت فتوسنتز و هدایت روزنه ای سبب کاهش انرژی فتوشیمیایی (تولید NADPH و ATP) توسط واکنش نوری فتوسنتز می شود. در صورت وجود شرایط ریزگرد و کمبود نور آنزیم های شرکت کننده در تولید قند غیرفعال می شوند و مسیر احیایی پنتوز فسفات و چرخه کالوین در این شرایط کاهش و یا غیر فعال میگردد و در نتیجه NADPH و ATP تولید شده به وسیله مراحل تنفسی، مصرف نمی شوند.
کلیدواژه ها:
تشعشعات فعال فتوسنتزی (PAR) ، درصد قند ، سرعت فتوسنتز ، غلظت CO2 زیر روزنه ای ، محتوای کلروفیل برگ ، دمای برگ ، میزان تعرق
نویسندگان
ناجی سیاحی
دانشجوی مقطع دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
موسی مسکرباشی
دانشیاران دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
پیمان حسیبی
دانشیاران دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
محمود شمیلی
استادیار مرکز تحقیقات نیشکر و صنایع جانبی استان خوزستان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :