اثرات گرد و غبار بر سلامت، رفتار و تولیدات زنبورعسل در استان خوزستان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی گرد و غبار
  • کد COI اختصاصی: TICD01_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1597
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاءالدین عالم زاده

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

عزیز کردونی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

بهاره طاهری

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

چکیده

این تحقیق با هدف بررسی اثرات گرد و غبار بر سلامت، رفتار و تولیدات زنبورعسل انجام شد. به این منظور از تعداد 25 فروند کندوی زنبور عسل در منطقه ای که فراگیری و غلظت گرد و غبار زیاد بود، استفاده گردید. صفات مورد بررسی شامل: تخم ریزی ملکه، ورود و خروج زنبور به کندو (فعالیت بیرون از کلنی)، فعالیت زنبورهای عسل درون کندوها و آرامش زنبوران کلنی های تحت آزمایش در سه مرحله زمانی تعیین و با یکدیگر مقایسه شدند. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه گروه آزمایشی شامل: زمان هوای صاف (1) 24ساعت پس از وقوع گرد و غبار (2) 72ساعت پس از وقوع گرد و غبار (3) با 25 تکرار (هر کندو به عنوان یک تکرار) انجام گردید. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SAS تجزیه آماری گردید و میانگین ها توسط آزمون دانکن با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که میانگین تخم ریزی روزانه ملکه در سه گروه آزمایشی 1، 2، 3 به ترتیب ،389/6±1454/8 ، 168/9±505 ، 266/2±812/3 بود و کلیه گروه های آزمایشی با یکدیگر اختلاف معنی داری داشتند. میانگین تعداد قاب پر از زنبور دریک کندو در شرایط 24 ساعت پس از گرد و غبار 8/16 بود که نسبت به دو گروه آزمایشی دیگر برتری معنی داری را نشان داد. میانگین ورود و یا خروج زنبورها از کندو درسه گروه آزمایشی 1، 2، 3 به ترتیب 107/1، 43/5 و 75/6 بار در هر 2 دقیقه بود و بین کلیه گروه های آزمایشی اختلافات معنی داری وجود داشت. میانگین شاخص فعالیت و آرامش کلنی در گروه های آزمایشی 1 و 3 برتری معنی داری نسبت به گروه آزمایشی 2 نشان داد. نتایج به دست آمده نشان داد ریزگردها اثرات نامطلوبی بر تخم ریزی ملکه، ورود و خروج زنبوران چراگر، فعالیت زنبوران تغذیه کننده درون کندو و همچنین در آرامش کلنی ها دارد.

کلیدواژه ها

زنبور عسل، گرد و غبار، تخم ریزی ملکه، فعالیت زنبور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.