بررسی تاثیر به کارگیری رویکرد روانشناسی معماری در جهت ایجاد فضای مناسب برای آموزش کودکان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی عمران ، معماری و منظر شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS01_495
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 933
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر، ایران

محمد حسین عابدی

مدرس معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر، ایران

چکیده

دوران کودکی هر فرد می تواند شکل دهنده ی هویت بزرگسالی وی باشد و این امر با در نظر گیری مکانی که کودک در آن رشد کرده و بالیده شده است قابل تصور است در حقیقت شکل گیری هویت از مکان سرچشمه می گیرد و مکان نیز از شاخصه های متعددی ساختار می یابد اما اتصال و پیوند مکان منوط بر شکل گیری احساس وابستگی و حس تعلق به مکاناست که خود از ابعاد کالبدی، روانشناسانه و شخص تشکیل می شود . لذا مکان با عامل های تشکیل دهنده خود، حس تمایز و استمرار را در شخص محقق ساخته و هویت او را شکل می دهد. بالا رفتن سطح تحصیلات خانواده ها ، اشتغال بکار بسیاری از مادران در سالهای اخیر ، نیاز به فضاهای اموزشی خلاق و پویا جهت استفاده بهینه از اوقات فراغت کودکان را که اینده سازان فردای جامعه میباشند اجتناب ناپذیر نموده است. بهره مندیاز فضای اموزشی خلاق و پویا در جهت رشد و شکوفایی و پرورش استعدادها و خلاقیت کودکان امری ضروری است. لذا مهد کودکها بیشتر از فضاهای دیگر مورد توجه میباشند ، ولی متاسفانه علیرغم در خور توجه بودن این مرکز اموزش ، طراحیهای معمارانه ای برای این فضاها بعمل نیامد و بیشتر سعی گردید از مکانهای قدیمی و غیر آموزشی با باز سازی و ایجاد اصلاحاتی استفاده گردد. لذا هدف تحقیق دستیابی به اصول طراحی فضاهای اموزشی کودکان با بهره گیری از تاثیر قابلیتهای روانشناسی محیط بر فکر و ذهن و رفتار کودکان در جهت ارتقا سطح خلاقیت انهاست.از انجائیکه راه های مختلف رفتاری متاثر از محیط کالبدی است و این محیط میتواند تعاملات و فرایند یادگیری را تقویت ویا تضعیف کند ، استفاده از محیطهای بصری ، عناصر و محرکهای طبیعی مانند نور ، رنگ وایجاد فضاهای پر و خالی و ایجاد فضاهای انعطاف پذیر و محوطه های باز و سبز ارزیابی فضایی و ارتباط فضایی جهت انگیزش کار گروهی میتواند در جهت ارتقا خلاقیت کودکان موثر و مفید واقع گردد.

کلیدواژه ها

خلاقیت کودکان، معماری ، فضای آموزشی، روانشناسی محیط

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.