مطالعه ی تطبیقی درب های چوبی دوره ی تیموری و صفوی برای شناخت نوع و ویژگی های نقوش

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی فرهنگ،هنر و معماری اسلامی
  • کد COI اختصاصی: IHICONF01_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2924
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احد نژادابراهیمی

استادیار دانشگاه هنر اسلامی تبریز

ابوالفضل عبداللهی فرد

استادیار دانشگاه هنر اسلامی تبریز

فرشته ساعدی

کارشناس ارشد هنراسلامی گرایش چوب_دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

در دوران اسلامی درب از اهمیت زیادی برخوردار بود و زیباترین درب ها در این دوران ساخته شده است. در این میان می توان به دربها ی نفیس دوره تیموری و صفوی اشاره نمود که در نوع خود جزو پرکارترین درب های اسلامی می باشند. عدم وجود منبع و مرجع مطالعاتیجامعی در این خصوص، بر اهمیت موضوع می افزاید. هدف از این پژوهش معرفی ویژگی های درهای دوره تیموری و صفوی شامل: شناخت طرح ونقش آنها، فنون و روش ها ی ساخت درها است تا با مطالعه تطبیقی این دو دوره نسبت به شناخت ویژگی های هر دوره و وجوه افتراق و اشتراکآنها اقدام گردد. روش تحقیق، توصیفی_ تحلیلی است و اطلاعات لازم برای پژوهش از طریق مطالعات کتابخانه ای و پیمایش های میدانی بدستآمده است. نتایج تحقیق نشان می دهد در دوره تیموری اندازه درها بلندتر، عظمت و بزرگنمایی، شاخصه این سبک شده و گل های شبدری،کوکب وخورشیدی و اسلیمی دکمه دار بیشترین کاربرد را داشته است.در روند سبک صفویه شاخصه اصلی که برای اولین بار اتفاق می افتد منبتکتیبه در بائوی درهاست، شیوه صفویان در مورد اسلیمی ها ابداع برخی عناصر مانند سربند طوقی و کشکولی است و نقوش ختایی (گل بیست پر،گل اناری، غنچه اناری) و ترکیب بندی ترنجی ضربدری شاخصه ی عصر صفوی است.

کلیدواژه ها

نقوش درهای چوبی، درهای چوبی صفوی، درهای چوبی تیموری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.