طبقه بندی و معرفی سفال شهر استخر در قرن های 3 و 4 هجری قمری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE01_507
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1694
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر حسین حکمت نیا

مشاور گردشگری معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری شیراز

زهره صاحبی

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی مرودشت

سعیده منبری

کارشناسی ارشد محیط زیست و منابع طبیعی دانشگاه تهران -

چکیده

سفال و هنر سفالگری در ایران پیشینه زیادی دارد و بخشی از تاریخ درخشان ایران را نمایان می سازد که خود به تنهایی گویای شرایط، روابط، فرهنگ و تمدن جامعه زمان خود است. اهمیت فوق العاده استخر در قرون اولیه اسلامی به واسطه تاکیدات متون تاریخی وجغرافیایی شناخته شده است. یکی از شواهد اساسی در بازشناسی هنر و معیشت ساکنان استخر در دوره اسلامی، سفال می باشد. اگر چه بنیان مطالعات این پژوهش بر اساس بعضی از سفال های سالم و منتخبی از قطعات سفال های سطحی بوده، لیکن حاصل پژوهش نویافته هایی از تکنیک ساخت و توزیع سفال های استخر در سده 3 و 4 ه.ق راگویا می باشد. هدف اصلی این پژوهش معرفی و طبقه بندی باستان شناختی این سفالینه ها در قرون ذکر شده است. ضمن اینکه سعی خواهد شد تا اطلاعات جامع تری در گروه بندی نقوش قالب زده ارائه گردد.روش تحقیق این پژوهش توصیفی - تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای میدانی است. نتیجه این بررسی نشان می دهد که سفال های استخر بومی - منطقه استخر بوده و ویژگی های منحصر به فرد خود را داشته است، چرا که نوع و ظرافت نقوش به کار رفته و کثرت سفالینه های سطحی موید وجود کارگاه های متعدد در این محوطه را دارد.

کلیدواژه ها

هنر سفالگری ، شهر استخر ،دوره اسلامی ، سفالینه های قرن 3 و 4 هجری قمری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.