مبانی معرفت شناسی مردم سالاری دینی، با تأکید بر اندیشه ی امام خمینی ره

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره پیشگامان پیشرفت
  • کد COI اختصاصی: KPIP09_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 892
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی علویان

استادیار دانشگاه مازندران

حامد رضایی

کارشناسی ارشد مازندران

چکیده

معرفت شناسی به معنای شناخت بوده و این که اندیشمند چگونه به جهان، انسان، جامعه می نگرد و این نگرش، متأثر ازچه نوع بینشی است. معرفت شناسی مردم سالاری دینی، مبتنی بر معرفت شناسی توحیدی بوده که در آن.وحی و عقل از منابع اصلی شناخت می باشند. هستی شناسی مردم سالاری دینی نیز، مبدا و مقصد همه ی موجودات هستی راخداوند میداند. در این پژوهش با کاربست معرفت شناسی مردم سالاری دینی به عنوان چارچوب نظری سعی درپاسخ به این سوال هستیم که: نظام معرفت شناسی مردم سالاری دینی، چه جایگاهی در اندیشه ی امام خمینی (ره) دارد؟ در پاسخ به این سوال، باید گفت که معرفت شناسی مردم سالاری، در اندیشه ی امام خمینی (ره)، متأثر از نوع معرفتی ایشان به انسان جامعه و هستی می باشد. معرفت شناسی امام خمینی (ره)، متاثر از معرفت توحیدی بوده که در آن منبع اصلی شناخت همانند نظام مردم سالار دینی، وحی و عقل است، بنابراین، نوع نگاه امام خمینی (ره)، به حکومت، قانون و مردم متاثر از این نوع نظام معرفتی می باشد در اندیشه ی امام خمینی(ره) حکومت به عنوان ابزاری برای رسیدن به اهداف عالی در نظر گرفته می شود.ایشان حکومت را متعلق به خداوند دانسته و معتقد است که تنها حاکم هستی خدا و کسانی که برگزیده ی او هستند، می باشند. همچنین، در حکومت، باید قوانین الهی پیاده شود و مردم نیز میتوانند با توجه به مقتضیات زمان و مکان شکل حکومت مورد نظر خود را انتخاب کنند. لذا معرفت شناسی مردم سالاری در اندیشه ی امام خمینی (ره)، متأثر از معرفت شناسی مردم سالاری دینی میباشد.

کلیدواژه ها

معرفت شناسی، مردم سالاری دینی، امام خمینی ره حکومت، قانون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.