تجارت تولیدات سنگی در گستره فرهنگ بلخی-مروی (مطالعه موردی استقرارهای شمال شرق ایران)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس بین المللی گردشگری، جغرافیا و باستان شناسی
  • کد COI اختصاصی: ITUR01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 825
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد طهماسبی زاوه

دانشجوی باستان شناسی، دانشگاه هنر اصفهان

فرشید ایروانی قدیم

استادیار باستان شناسی، دانشگاه هنر اصفهان

چکیده

ارتباطات تجاری با همسایگان(تمدن سند، ایلام و بین النهرین)، یکی از شاخصه های فرهنگ بلخی-مروی است. قرارگیری در کنار شبکه راه های تجاری، وجود معادن مهم لاجورد، فیروزه، عقیق و مرمر، مهارت در تولید کالاهای سنگی و فلزی، از مجموعه عواملی هستند که فرهنگ بلخی-مروی را به یکی از پویاترین فرهنگ های باستان شناسی فعال در زمینه تجارت کالا و مواد در اواخر هزاره سوم و اوایل هزاره دوم ق.م مبدل نمود. یافته های باستان شناسی حاکی از ساخت انواع کالاها و تولیدات از طیف گسترده سنگ های بومی و وارداتی (لاجورد، فیروزه، عقیق، کلریت و مرمر) ، در این فرهنگ دارد. در این نوشتار با هدف شناخت از تولیدات سنگی و نقش آن در تجارت در گستره فرهنگ بلخی-مروی، به بررسی شواهد و مدارکی که نشان از تولید اشیاء و کالاهای سنگیاز شمال شرق ایران دربازه زمانی فرهنگ مذکور(2300-1700ق.م)دارد، پرداخته خواهد شد. مدارک و داده های باستان شناسی نشان می دهد که استقرارگاه های فرهنگ بلخی-مروی در روند مبادلات تجاری واسطه صرف نبوده و با تولید انواع مواد و کالا به ایفای نقش می پرداختند. همچنین بخشی از این تولیدات سنگی در راستای تأمین نیازهای بومی استفاده می شد.

کلیدواژه ها

فرهنگ بلخی-مروی، شمال شرق ایران، تولیدات سنگی، تجارت کالا و مواد، گورنهاده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.