جایگاه اجتماعی زن در دوره نوسنگی ایران براساس بررسی پیکرک های ایزد بانوان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس بین المللی گردشگری، جغرافیا و باستان شناسی
  • کد COI اختصاصی: ITUR01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1996
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیلار یحیوی علمداری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تاریخ هنر، دانشکده ادبیات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر

لیلی خبازی

عضو هیات علمی گروه تاریخ هنر، دانشکده ادبیات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر

چکیده

پیکرک های ایزد بانوان از یافته های جالب توجه دوران نوسنگی است. پیکرک های ایزد بانوان بی تردید عناصری خاص در اعتقادات آیینی در دوران مختلف بوده اند و به این دلیل دارای ویژگی خاص چون تأکید بر اندام های زنانه بوده و وفور این پیکرک ها با عصر زراعت هم دوره بوده است احتمالاً نشان دهنده اعتقاد بر تأثیر قدرت بارور شدن زمین و رویش گیاهان است و وجود انواع خدایان مونث در اساطیر تمدن های مختلف که موجب باردهی زمین و رویش گیاهان می شدند، دلیل این مدعاست. اما وفور این پیکرک های مونث باعث به وجود آمدن نظریه های مختلفی در خصوص نوع نظام حاکم بر این جوامع و همچنین نظریه هایی بر وجود نظام زن سالاری و مادرسالاری در این جوامع شده است. مطالعات انجام شده نشان می دهد که فراوانی این پیکرک ها (ایزد بانوان) مشخصه جایگاه زن در جامعه نوسنگی ایران است. که بی تردید به دلیل نقش مهی است که زن در جامعه نوسنگی بر عهده داشته است. در این مقاله سعی شده است با توجه به یافته های باستان شناسانه ( پیکرک های ایزد بانوان) به بررسی جایگاه زن در جامعه نوسنگی ایران بپردازیم.

کلیدواژه ها

نوسنگی، پیکرک مونث، ایزد بانوان، جایگاه اجتماعی زن، مادر سالار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.