بررسی زهد و مسائل پیرامون آن از دیدگاه امام علی (ع)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: SHCONF02_279
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ یاوری نسب

دانش آموخته کارشناسی رشته علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان

چکیده

هدف از این مقاله، بررسی واژه زهد و مسائل و دیدگاه های پیرامون آن از دیدگاه امام علی (ع) می باشد. بررسی این موضوع، از طریق مطالعه کتابخانه ای و اسنادی نهج البلاغه و آثار بزرگان دین که در تفسیر و توضیح این کتاب ناب نوشته اند، صورت گرفت. واژی «زهد» یکی از واژ های پرباری است که در دین مبین اسلام معقول مانده است. زهد در لغت یعنی نخواستن چیزی و ترک کردن آن. مولا علی علیه السلام درباره زهد می فرمایند: تمام زهد و پارسایی مصداق آیه 23 سوره حدید است که می فرماید: «هرگز بر آنچه از دستتان رفته اندوهگین نشوید و بر آنچه به شما داده می شود شادی نکنید». لذا کسی که بر گذشته افسوس نخورد و به آینده شاد نگردد. پس زهد را در دو طرف، یعنی بی اعتنایی به گذشته و آینده دریافته است. از دیدگاه حضرت علی (ع) زهد شامل سه مبنا و پایه است که عبارتند از: بینش ارزشی صحیح، جهان شناسی و خودآگاهی، همچنین ایشان در نهج البلاغه برای زهد آثاری را برشمرده اند که از آن جمله می توان به ژرف نگری، متانت و ژرف گرایی اشاره کرد. یکی دیگر از مواردی که از سخنان ایشان درباره زهد برداشت می شود، تقسیم بندی انواع زهد می باشد. ایشان زهدها را در یک سطح نمی دانند و حتی بعضی از انواع زهد را ناپسند می دانند.

کلیدواژه ها

زهد، امام علی، نهج البلاغه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.