بررسی سینوپتیکی الگوهای کم فشار و پرفشار مؤثر در بارش های شدید پاییزه استان خوزستان با استفاده از (GIS) مطالعه موردی 2000/12/11)
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران
- کد COI اختصاصی: SHCONF02_137
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 585
نویسندگان
کارشاسی ارشد جغرافیای طبیعی (اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی)
دکترای جغرافیای طبیعی (آب و هواشناسی سینوپتیک)
کارشناسی ریاضی (کارشناس اداره هواشناسی شهرستان امیدیه)
کارشناسی ارشد فیزیک
چکیده
در این پژوهش، جهت بررسی هم دید الگوهای کم فشار و پر فشار بارش سنگین مورد نظر ، داده های بارش روزانه در 12 ایستگاههمدید استان خوزسان مربوط بر سال 2000 میلادی با رویکرد محیطی- گردشی مورد تحلیل قرار گرفته است.پس از تجزیه و تحلیل داده ها، روز مورد نظر (2000/12/11 میلادی) که دارای بارش فراگیر و شدید که حداقل در نیمی از ایستگاه های مورد مطالعه بارش 24 ساعته 30 میلیمتر و بالاتر رخ داده باشد انتخاب شد.برای بررسی و تحلیل سامانه های جوی مؤثر بر بارش های شدید، از نقشه هایفشار روزانه ترازهای متفاوت تروپوسفر (ارتفاع ژئوپتانسیل لایه های 500، 700، 850 و 1000 هکتوپاسکال و تراز متوسط دریا)، نقشه های نم ویژه تراز 700، 850 و 1000 هکتوپاسکال، نقشه امگا (سرعت عمودی) تراز 700 هکتوپاسکال و نقشه های باد نصف النهاری و باد مداری استفاده شد. تحلیل این الگوها نشان داد که در روز مورد نظر یک مرکز کم ارتفاع بریده (سردچال) از مسیر بادهای غربی جدا و در غرب ایران بر روی عراق مستقر شده است. پشته ای نیز بر روی دریاچه مدیترانه قرار دارد که باعث ریزش هوای سرد از عرض های بالاتر به درون سردچال شکل گرفته می شود. در جنوب ایران پر ارتفاعی شکل گرفته است که با حرکت واچرخندی و جریان باد نصف النهار غالب جنوبی سبب تغذیه رطوبتی مناسب ناوه ی مستقر بر روی ایران می شود. از طرفی وجود باد مداری غربی و زبانه های کم فشار سودانی به همراه کانون نم ویژه و صعود بسیرا مناسب بر روی جنوب غرب ایران و استان خوزستان از مهمترین عوامل شکل گیری این بارش سنگین در سطح ایستگاه های استان شده است.کلیدواژه ها
بارش سنگین، تروپوسفر، سردچال، کم فشار سودانی، استان خوزسگاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.