مشارکت سیاسی، چالش راهبردی حقوق شهروندی در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت (با تاکید بر توسعه سیاسی) ؛ چارچوبی تئوریک- تحلیلی

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 702

فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SHCONF02_062

تاریخ نمایه سازی: 25 آذر 1395

چکیده مقاله:

دو متغییر مهم در توسعه سیاسی هر جامعه ای اول مشارکت سیاسی افراد آن جامعه و دوم نهادها و ساختارهای سیاسی هستندکه حقوق شهروندی را تضمین خواهندکرد. از مبانی اساسی الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت که در نشست های قبلی نیز مورد تاکید اساسی قرار گرفته است، بحث مشارکت سیاسی و حقوق شهروندی می باشد. ربط وثیق این دو مفهوم و طرح راهبردیتئوریک و کاربردی، پایه مشارکت سیاسی را به عنوان مبنای اساسی بحث حقوق شهروندی در الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت مشخص خواهد کرد. دال مرکزی حقوق شهروندی و مشارکت سیاسی نیز قشر جوان است. جوانان به عنوان سرمایه های اساسیایران زمین، با مشارکت اساسی بر مبنای حقوق شهروندی خود، مبانی اساسی توسعه سیاسی در الگوی توسعه اسلامی- ایرانی را رقم خواهند زد. بر همین اساس مشارکت جوانان نیازمند مبنایی تئوریک و تحلیلی برای الگو سازی در زمینه مشارکت سیاسی ومتعاقب آن توسعه سیاسی می باشد.لذا در این پژوهش برای دست یابی به توسعه سیاسی سعی شده است تا به این مسئله پرداخته شود که چه نوعی از روابط بیناین دو متغییر (ساختارها و مشارکت) می تواند یک جامعه را در رسیدن به کمال مطلوب توسعه سیاسی یاری رساند؟ برای پاسخبه این پرسش سه جواب محتمل وجود دارد. فرض اول و دوم دیدگاه پژوهشگران و اندیشمندانی است که به صورت خطی و با یکدید علیتی به موضوع نگاه کرده، و یکی از این دو متغییر را اولی بر دیگری می دانند و دیدگاه سوم دیدگاهی است که بر رابطهدوسویه ونقش متقابل مشارکت سیاسی از یک سو و وجود نهادها و ساختارهای سیاسی متضمن حقوق شهروندی از سوی دیگرتاکید دارند. این دیدگاه بدون شک دیدگاه تفکر اسلامی است که باید در الگوی راهبردی توسعه ایرانی- اسلامی در رابطه مشارکت سیاسی و حقوق شهروندی لحاظ شود و این الگو به تفضیل در این مقاله به صورت تئوریک مورد بررسی قرار می گیرد. لذا در مقالهحاضر ضمن بررسی این سه فرض موجود، به چگونگی تاثیر گذاری آنها بر هم دیگر نیز خواهیم پرداخت. به نظر این دانش پژوهانبا توجه به نگاه موجود در چارچوب نظریه ساختار- کارگزار که عیناً نظر تفکر اسلامی ملحوظ در الگوی اسلامی- ایرانی است، می توان به این نتیجه رسید که ساختار حقوقی جامعه درباره مشارکت افراد و رعایت حقوق شهروندی از یک سو، و وجودشهروندان جوان فعال و نه منفعل در امر مشارکت سیاسی از سوی دیگر ، به طور متقابل ، می تواند در توسعه سیاسی جامعه تاثیرگذار باشد.

نویسندگان

پیمان رضایی زاده

دانشجوی دکتری سیاست گذاری عمومی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Almond, Gabriel A and G. Bingham Powell, Jr and Robet ...
  • Anthony Giddens, Central problems Social Theory (London :MacMillan Press, 1979, ...
  • Marshall and battamore، citizenship and social class(London: Pluto press، 1992). ...
  • Wildavsky, Aaron. "Choosing Preferences by Constructing Institutions: A Cultural Theory ...
  • نمایش کامل مراجع