تأثیر پیشگویی های آخرالزمان در منظومه اعتقادی فرقه های شیعی در دوره عباسیان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش ملی پژوهش های نوین در حوزه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: SHCONF02_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2262
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی سازندگی

کارشناسی ارشد تاریخ و تمدن اسلامی، دانشگاه معارف اسلامی قم

چکیده

بی تردید روایات پیشگویی پیامبراکرم (ص) در مورد آخرالزمان و ظهور منجی تأثیر زیادی بر مهدویت گرایی مسلمانانداشته است، باور و اندیشه ی موعودگرایی در بین شیعیان با حساسیت خاصی دنبال میشده است، چراکه طبق روایاتپیامبر (ص) ظهور منجی را حتمی دانسته و برخی از علائم ظهور را ذکر نموده است. اعتقاد به مهدویت گرایی در میانفرقه های درون شیعی در دوره ی حکومت عباسیان امری مسلم و مورد قبول اکثر فرقه ها و مذاهب گوناگون بوده است.این پژوهش به دنبال بررسی این مسأله است که اعتقاد به مهدویت در فرقه های درون شیعی در دوره ی اول و دومحکومت عباسیان چگونه بوده است!؟ و روایات پیشگویی آخرالزمان توسط پیامبر (ص) چه نقش و تأثیری در ایجادفرقه ها و مکاتب در این دوره داشته است!؟ینرو هدف از این پژوهش این است که با بررسی کارکرد فرهنگی و اجتماعی روایات پیشگویی آخرالزمان،مهدویت گرایی را در دوره ی عباسی بررسی کنیم.در این مقاله با بهره گیری از روش توصیف و تحلیل و بر اساس منابع کتابخانه ای روایی، ملل و نحل و فرقه شناسی،تلاش شده است مهدویت گرایی در این دوره را استخراج کنیم.از نتایج و دستاوردهای این مقاله، تبیین و شناخت مصادیق مهدویت در فرقه های درون شیعی است. بررسی و تحلیلمهدویت گرایی در این دوره ی حساس و مهم، بر اساس روایات پیشگویی آخرالزمان توسط پیامبر (ص)، با در نظر گرفتنوضعیت فرهنگی و اجتماعی حکومت عباسیان، از جنبه های نوآوری این مقاله شمرده می شود.

کلیدواژه ها

پیشگویی، آخرالزمان، مهدویت گرایی، فرقه های شیعی، عباسیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.