باز اندیشی در هنر کاشی کاری های مسجد شیخ الله اصفهان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی معماری،عمران و شهرسازی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: IACUT02_430
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 878
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم کهوند

کارشناس ارشد مهندسی معماری

چکیده

یکی از مهمترین بناهای میدان نقش جهان مسجد شیخ لطف الله است که در بردارنده کیفیات خاص معماری می باشد. مسجد شیخ لطفالله جزو مساجد دوره صفوی به سبک اصفهانی می باشند. هنرمندان عصر صفوی وارث تجربه ها و آثار ارزشمند هنرمندان گذشته اند وراهی که از قرون اولیه اسلامی تا دوره تیموری در زمینه تزیئنات کاشی کاری معماری طی شده بود به وسیله هنرمندان صفوی به نحویشایسته با روندی چشمگیر ادامه یافت. در مسجد شیخ لطف الله از کاشی کاری هفت رنگ و معرق بیشترین استفاده شده است که همراهبا اشکال گل، گیاه و هندسی به کار گرفته شده است. تنوع و اهمیت رنگ ها در تزئینات کاشی کاری در دوره صفویه بیشتر از ادوار گذشتهاست، در این دوره طیف گسترده ای از رنگ های مختلف از جمله لاجوردی، فیروزه ای، نارنجی، زرد، سفید، سیاه، قرمز لاکی، سبز، قهوهای دیده می شوند. از میان این رنگ ها لاجوردی فیروزه ای و نارنجی جایگاه خاصی پیدا می کنند که در مسجد شیخ لطف الله شاهد آنهستیم. این پژوهش در روشی توصیفی- تحلیلی هنرکارشی کاری و پیشینه این هنر را تشریح می کند، انواع کاشی کارهایی به کاررفته درمسجد شیخ لطف الله را نام برده و نقطه اوج این هنر را در مسجد شیخ لطف الله بررسی می کند.

کلیدواژه ها

تزئینات، کاشی کاری، مسجد شیخ لطف الله، دوره صفویه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.