جایگاه سکوت در خلوتگاه خانه ی سنتی ایرانی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: دومین همایش بین المللی معماری،عمران و شهرسازی در آغاز هزاره سوم
- کد COI اختصاصی: IACUT02_423
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1235
نویسندگان
استاد یار دانشگاه معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز
دانشجوی کارشناسی ارشد معماری ، دانشگاه هنر اسلامی تبریز
چکیده
خانه اولین مکانی است که انسان در آن استقرار میابد.خانه جایی است که اولین تجارب حضور در فضا و همچنین شکلگیری روابط در خلوت و جمع شکل میگیرد.خانه اولین مکانی است که هر انسانی با حضور در آن آرامش و تسکین میابد.با این تعاریف، طراحی آن باید تمامی جنبه های فردی، اجتماعی، مادی و معنوی را شامل شود تا انسان به آرامشحقیقی دست یابد. معماری سنتی ایران و به ظور خاص، خانه ی سنتی ایرانی یکی از موفق ترین نمونه هایی است کهتوانسته درطراحی تمامی ابعاد و جنبه های شخصیتی انسان را ببیند. حال آنکه در معماری امروز و معاصر جهان و حتیکشور خودمان با این پیشینه ی معماری، میبینیم که در معماری خانه هایمان رنگ و بویی از توجه به نیازهای معنوی وحقیقی انسان ها نمانده است. نیاز به جایی که آدمی بتواند دمی خود را در آن تنها حس کند و به خلوت با خویشتنو پروردگارش بپردازد، زیرا که آرامش حقیقی تنها و تنها با حس حضور خالق بی همتا ممکن می شود.یکی از فضاهایی که از دیرباز جهت آرامش و تسکین انسان در خانه ی سنتی ایرانی مورد توجه بوده قرارمی گرفته خلوتگاه است. خلوتگاه به مثابه فضایی بوده که آدمی خود را در آن تنها میافته و به تفکر و خلوت می پرداخته،فارغ از همهمه و صداهای پیرامون و غرق در سکوت خویشتن. سکوت و دوری از همهمه لازمه ی شکل گیری این فضابوده تا انس و تنهایی انسان با خویشتن و خدایش محقق شود و در حد اعلی به سیر و سلوک در احوالات خویشتن وپروردگارش بپردازد. در پژوهش حاضر، به یررسی اهمیت فضای خلوتگاه در خانه ی سنتی ایرانی و نقش سکوت درشکل گیری آن و در نهایت سیر و سلوک در احوالات خویشتن و خدا که حد اعلی خلوت گیزینی هست خواهیم پرداخت.کلیدواژه ها
سکوت ، سلوک ، معماری ، خلوتگاه ، خانه ی سنتی ایرانیمقالات مرتبط جدید
- نقش تعامل شهروندان با شهرداری جهت توسعه و آبادانی شهرهای تازه تاسیس
- امکانسنجی پیاده سازی فناوریهای نوین و پایدار برای بهبود مدیریت هوشمند شهری
- طراحی مناطق بهینه باغات خانواده شهر شیراز با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و روش تحلیل سلسله مراتبی
- نگاهی به روش های طراحی معماری از دیدگاه جفری برادبنت
- تاثیر فناوریهای نوظهور ساختوساز بر بافت شهر ی: یکپارچگ ی، چالش ها و فرصت ها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.