حکمرانی خوب شهری: مفاهیم، شاخص ها و اهداف

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی معماری،عمران و شهرسازی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: IACUT02_260
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1336
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس ملک حسینی

استادار گروه جغرافیا و برنامه ربزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ملایر

فاطمه عاشوری

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ملایر

چکیده

در عصری که شاهد رشد شتابان جمعیت شهری و پیچیدهتر شدن شهرها هستیم، اعمال حاکمیت به صورت یکسویه، یا صرف نقشآفرینی حکومت و کارگزاران حکومتی برای مدیریت جامعه شهری امروز، کفایت نمی کند. حکمرانیخوب شهری ساختار جدیدی در فرآیند مدیریت شهرهاست که اشکال سنتی و متمرکز مدیریتی در شهرها را دگرگون ومبانی نظری آن را به چالش کشیده است. حکمرانی خوب شهری عبارت است از استفاده از راهبردهای نوین برایمدیریت مطلوب شهری از طریق همکاری و تعامل دوسویه بین نهادهای مدیریت شهری با شهروندان، نهادهای مدنی وسازمان های بخش خصوصی. در این الگو، دولت، شهروندان و نهادهای خصوصی در جریان افقی و فرابخشی به مشارکتمی پردازند. محوریت این رویکرد در مدیریت شهری، بر مبنای توسعه ای مردم سالار و برابر خواهانه، برای تاثیرگذاریتمامی نیروهای دارای نفع و نفوذ در اداره امور شهرها و همچنین پاسخگویی به تمامی نیازهای این گروه ها می باشد. اینرویکرد جدید با تمامی دستاوردهای مثبت خود در مبحث مدیریت شهرها خود یک اصل گمشده در فرآیند مدیریتشهری کشورهای در حال توسعه و به خصوص کشور ما به حساب میآید چرا که هنوز شاخص ها و مولفه های آن و لزومنهادینه سازی و بسترسازی شرایط این رویکرد نوین با توجه به این شاخص ها و مولفه ها امری ناشناخته بوده و موردغفلت واقع شده است. در این پژوهش از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. بدین صورت که با مطالعه پژوهشهای انجام شده در حوزه حکمرانی خوب شهری ضمن بیان مفاهیم حکمرانی خوب شهری، به ذکر شاخص ها و اهداف وکنشگران مطرح در عرصه حکمرانی خوب شهری پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

حکومت، حکمرانی، حکمرانی خوب، حکمرانی خوب شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.