نقش جغرافیا در شکل گیری حیاط در خانه های قدیمی ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی معماری،عمران و شهرسازی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: IACUT02_163
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 455
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نشمیل کاکایی

کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه

چکیده

چگونگی قرار گرفتن فضاهای ساخته شده یا سر پوشیده در فضای باز و ادغام احجام با هم، همچنین تشکیل یک شکلکه بتواند یک عملکرد داشته باشد وابسته به عوامل متعددی است.به عبارت دیگر باز یا بسته بودن فضا ها نشان دهندهبه دلیل استقرار عده زیادی نمازگذار بر ˛ نوع عملکرد ساختمان می باشد. به عنوان نمونه می توان به مسجد جامع اشاره کردطبق سنت بطور معمول ابتدا فضای سبز ایجاد نمی کردند چرا که احساس نیازی به آن نمی کردند. وقتی یک بنا طراحیمی شود و داخل آن فضا آب و فضای سبز ایجاد می کنند همه این عوامل بستگی به عملکرد ساختمان دارد، به عنوان˛ مثال مدرسه های دینی به سبب آنکه مدرسه خود فضای سکونتی طلاب نیز به شمار می آمد در آن از فضای سبزدرختکاری، آب و ... استفاده میکردند. این پژوهش در زمینه های مختلفی مورد توجه قرار گرفته است .انواع ترکیب های فضای بازو بسته وهمچنین دلیل شکل کیری این فضاها نمونه ای از انهاست . سوالی که در این پژوهش بسیار هائزاهمیت است این است که عوامل اصلی پدید آورنده حیاط در خانه چه بوده است؟ بسیاری از محققین نحوه شکل گیریحیاط را مرتبط با فرهنگ بومی جامعه میدانند برای مثال با حیاط مرکزی یک فضای امن ایجاد میکردند و بخش داخلیطوری طراحی می شد که نسبت به دید نا محرم در امان باشد.این موضوع تا جایی اهمیت پیدا کرد که آقای بورکهارتدر این زمینه می گوید: خانه مسلمان با حیاط داخلی محصورش از چهار جانب و یا باغ محصورش که در آن چاهی یاچشمه ای هست، باید مشابه این جهان باشد، خانه حرم خانواده است.

کلیدواژه ها

جفرافیا، فضای باز، خانه های سنتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.