در جستجوی فضای رویداد در شهرهای ایرانیاسلامی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی افق های جدید در معماری و شهرسازی با رویکرد توسعه و فناوری
  • کد COI اختصاصی: HIAP02_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه چرغند

دانشجوی کارشناسی ارشد، پردیس بین الملل دانشگاه فردوسی مشهد،

محمود فیض آبادی

استادیار دانشکده معماری، شهرسازی و هنر اسلامی فردوسی مشهد،

چکیده

امروزه، توسعهی شتابان شهری، منجر به شکلگیری کلانشهرها با وضعیت ناپایدار گردیدهاست بهگونهای که ناسازگاری میان کاربری، فرم،نیازهای استفادهکنندگان و ارزشهای اجتماعیفرهنگی را به همراه داشتهاست. اجزای کالبد شهری نیز در بستر فضاها و بناهای عمومی، از ظرفیتو قابلیت لازم جهت پاسخگویی به نیازهای اجتماعی زندگی شهری برخوردار نبوده، لذا انسان امروزی از شرایط زندگی پایدار بهویژه از بعد اجتماعیبهرهمند نمیباشد. مواجهه با این شرایط، بیشازپیش، نیاز به فضایی با شرایط ارتقاء کیفیت زندگی و تعاملات اجتماعی، جهت دستیابی بهپایداریاجتماعی را آشکار مینمایاند. دراین راستا، این نوشتار درصدد است تا با ارائهی نوع دیگری از خوانش معماری که در آن به گونهای دیگر،فضا، فرم و ارزشهای اجتماعیفرهنگی با یکدیگر ارتباط برقرار مینمایند و با تکیه بر عامل رویداد ، تحقق این هدف را در ارائه الگویی جدید برایخلق فضا در شهرهای ایرانیاسلامی جستجو نماید.این مقاله با تکیه بر مطالعات اسنادی و کتابخانهای و روش تحلیل محتوا صورت گرفتهاست. ازآنجاییکه مبانی چنین فضایی درایران موردبررسی واقع نشده، لذا در این پژوهش، پس از بررسی نحوهی ورود واژهی رویداد به معماری، نظریات جامعه متخصصان و صاحبنظران در غرب مورد بررسی قرارگرفته تا تجربههای ارزشمند آنها ثبت و تلفیق شود و با تجزیه و تحلیل آنها، مفاهیم کلیدی و مولفههای شکلگیری فضای رویداد، متناسب با شهرهای ایرانیاسلامی استخراج گردد. براساس نتایج حاصل، این مولفهها عبارتند از: رویدادمداری در عمل و اندیشه، تعاملاتاجتماعی، منطقهی آزاد)فضاهای فارغ از عملکرد ازپیش تعیین شده(، مکان خلاق، فضای زیسته، ترکیب تمایزها، خاطره جمعی،گونههای جدیدفرمی و سازماندهی آنها، انعطافپذیری، حرکت، تجلی فرهنگ، روح زمانه. که در واقع به گونهای این مولفهها در راستای ارتقاء کیفیت محیط کالبدی، از طریق ارتقاء کیفیت زندگی در رسیدن به پایداریاجتماعی میباشند. بنابراین ارائه الگوی خلق فضای رویداد را میتوان به عنوان راهکاری موثر برای دستیابی به پایداریاجتماعی در فضاها و بناهای عمومی شهرهای ایرانیاسلامی در نظرگرفت.

کلیدواژه ها

رویداد،فضای رویداد، پایداری اجتماعی، تعاملات اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.