ارتقا تصویرپذیری در کالبد بافت تاریخی، نمونه موردی گذر ناجی یزد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی افق های جدید در معماری و شهرسازی با رویکرد توسعه و فناوری
  • کد COI اختصاصی: HIAP02_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 732
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجما اسمعیل پور

استادیار دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد

پرنیان رحیم زاده نسخی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته طراحی شهری دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد،

چکیده

بافت تاریخی شهر نمایشگر فرهنگ، تاریخچه، ارزشها و سنتهای یک جامعه است و شکل گیری آن در تداومی تاریخی اتفاق افتاده است. گذرهای محلی در بافتهای تاریخی میراث فرهنگی شهر ها هستند و سرمایه کالبدی که در این فضاهای محلی شکل گرفته است باعث بوجود آمدن تصویرشهری یکتا و منحصر به فرد میشود با این وجود شناخت کمی از اهمیت ونقش آنها در شکل گیری تصویر شهر وجود دارد. در حال حاضر به دلیلرشد شهرها و جابه جایی جمعیت از بافتهای تاریخی مرکز شهر به حاشیه یا بخشهای در حال توسعه،این فضاهای شهری با بیتوجهی روبه رو شده اندکه درنتیجه ،به مرور منجر به فرسودگی روز افزون،تحلیل رفتن عناصر موثر بر تصویرپذیری و در نتیجه تضعیف تصویرپذیری آنهامیشود. گذر ناجی یکی از این فضاهای شهری تاریخی است که در مرکز شهر یزد قرارگرفته و دو خیابان تاریخی قیام و ایرانشهر را به یکدیگر متصل میکندبیتوجهی به کالبد گذر به مرور منجر به فرسودگی کالبدی و رو به زوال رفتن تصویرپذیری گذرمیشود.هدف این مقاله شناسایی مولفه های موثر برتصویرپذیری گذر ناجی و ارایه ی پیشنهاداتی برای ارتقای آن است . این بررسیها کالبد گذر ناجی را نشانه رفته وحاصل مشاهدات و برداشت کالبدی از این گذر و تحلیل آن است . برای انجام این پژوهش کاربردی، از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. در تدوین مبانی نظری - پژوهش، به مفهوم تصویرپذیری و مولفه های موثر بر آن پرداخته شده است. سپس با شناخت و تحلیل ویژگیهای گذرناجی بر اساس این مولفه هاو نیز شناخت الگوهای کالبدی موجود و با تکیه بر سایر اصول مطرح در طراحی بافتهای تاریخی به ارایه اصول و روشهایی برای ارتقا تصویر پذیری خیابان پرداخته شده است

کلیدواژه ها

تصویرپذیری ، بافت تاریخی ، گذرمحلی ، گذر ناجی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.