بازخوانی زبان نمادین و بیان خیالی هنر باغ سازی ایرانی اسلامی، با تاکید بر رویکردحکمی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی افق های جدید در معماری و شهرسازی با رویکرد توسعه و فناوری
  • کد COI اختصاصی: HIAP02_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 723
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا قاسمیه

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس،

محمدرضا بمانیان

استاد، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

شناخت صحیح ابعاد وجودی و نیازهای انسان، به عنوان یکی از ارکان طراحی و ساماندهی فضاهای زیستی، همواره مورد توجه طراحان بوده و هست. اما نکته این است که کدام دیدگاه در تعیین و تعریف جایگاه انسان نقش دارد. در حال حاضر بر اساس رایج ترین استاندارد های طراحی،انسان و نیازهایش، تنها در محدوده نیازهای مادی و روانی خلاصه می شود؛ در حالی که با استناد به آرای حکمای اسلامی، از آن جا که انسان بهمنزله ی عالم صغیر، همچون آیینه تمام نمای عالم کبیر تصویر شده، دارای لایه های وجودی متعدد و مترتب بر یکدیگر است. در این دیدگاه، مابین عالم ماده وعالم معنی، به عالمی بیکران و نامحدود به نام عالم خیال یا مثال اشاره شده است. این عالم جلوه ای نیز در وجود انسان دارد که همان نیروی خیال و سبب ادراکات خیالی و عامل آفرینش صور خیال است. با استناد به این که هنر سنتی ایران موثق ترین نمونه های مجسمخلق فضای خیالی را به ویژه در زمینه معماری و باغسازی و همچنین نگارگری ایرانی، داراست، دغدغه اصلی پژوهش حاضر، بازنمایی اهمیت خیال،به عنوان بعدی از ابعاد وجودی انسان، در طراحی محیط است. در نتیجه تحقیق کاربردی و استفاده از روش تحقیق علی به منظور بررسی علل و شرایط خیال انگیزی باغ ایرانی با استناد به معماری و نگارگریایرانی و با رویکرد حکمی، پی می بریم شرط اصلی ایجاد حالت رویا و خواب، فراغت حواس ظاهری از ادارک ظواهر عالم ماده بوده و بر این اساس مفاهیمی با عنوان: وسعت نامحدود، ناخودآگاهی، صفت آئینگی، جمع اضداد و بی زمانی و بی مکانی به عنوان شرایط فضاسازی خیال انگیز معرفی شده است. تحقیق حاضر به لحاظ زمانی تاریخی و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و مشاهده و بررسی نمونه های موردی انجام گرفته است.

کلیدواژه ها

باغ ایرانی، معماری ایرانی، نگارگری ایرانی، ادراک خیالی، عالم مثال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.