سنتز نانوذرات اکسید تیتانیوم و سیلیکا و کاربرد آنها در تغییر ترشوندگی سنگ کربناته نفت دوست

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی دستاوردهای نوین پژوهشی در شیمی و مهندسی شیمی
  • کد COI اختصاصی: CHECONF03_201
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 954
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی صادقی

دانشیار دانشگا علم و صنعتی ایران دانشکده مهندسی شیمی

مسعود خزایی

کارشناسی ارشد دانشگاه علم و صنعت ایران دانشکده مهندسی شیمی

مرضیه سادات حسینی

دانشجوی دکتری دانشگاه علم و صنعت ایران دانشکده مهندسی شیمی

چکیده

با توجه به اینکه منابع نفتی که به راحتی قابل دسترسی هستند رو به کاهش بوده و از طرفی تقاضا برای نفت در حال افزایش است.، بنابراین روشهای پیچیده تری برای بهبود تکنیکهای تعیین مشخصات مخزن و فرآیندهای که منجر به ازدیاد برداشت می شوند مورد نیاز است. باتوجه به اینکه افزایش تنها مقدار کمی در ضریب ازدیاد برداشت نفت منجر به میلیاردها دلار سود اضافی خواهد شد انگیزه بسیار بالایی برای توسعه تکنیکهای و روشهای نوین مکانیابی و تعیین مشخصات دقیق نفت باقی مانده در این مخازن به وجود آمده است در سیلابزنی معمول اب، سیال پیشران از میان کانالهای به وجود آمده در اثر نسبت تحرک پذیری نامطلوب به سمت چاه تولیدی حرکت کرده و از کنار مقدار زیادی از نفت مخزن عبور کرده و آنها را پوشش نمی دهد، در نتیجه برداشت نفت کاهش می یابد سیلاب زنی مواد سطحی یا دیگر مواد شیمیایی نیز به علت هزینه بالای مواد تزریقی، پتانسیل خوردگی آنها، تلفات مواد تزریقی محدود شده اند. نانوذرت می توانند به کنترل فرآیندهای برداشت که با فرآیندهای حاضر و یا پیشین هماهنگی ندارد کمک کند. این عوامل نانویی با ارتقا ژئومکانیکی و ارتقا کشش سطحی به همراه بهبود و اصلاح ذخایر می توانند باعث افزایش برداشت نفت شوند. در این پژوهش اثر نانوذرات SiO2,TiO2 بر تغییر ترشوندگی سنگ مخزن کربناته نف دوست را بررسی شده است، برای این منظور نانوذرات به روش سل ژل سنتز شده و برای بهبود خواص آب دوستی آنها از اتصال عاملی و سرمایش بعد از اتمام هیدرولیز استافده شده است ساختار بلورین نانوذرات با استفاده از پراش اشعه X (XRD) و بررسی های ریخت شناسی با استفاده از میکروسکوپ الکترون روبشی SEM بررسی شده است. نتایج نشان داد که در ابتدا زاویه تماس نرمال هپتان با سنگ صفر درجه است و بعد از قرار دادن سنگ در نانوسیلات زاویه تماس افزایش داشت. همچنین جذب نانوذرات روی سطح سنگ با استفاده از تصاویر SEM بررسی شد هاست.

کلیدواژه ها

نانوسیال، ازدیاد برداشت نفت، مخازن کربناته، تغییر ترشوندگی، زاویه تماس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.