هندسه فضایی اجتماعی محیطهای یادگیری در اسلام

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی نخبگان عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: CAUPE01_056
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 767
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساجده میرشجاعان

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه هنر اسلامی تبریز

مینو قره بیگلو

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

احد نژادابراهیمی

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

آموزش زیربنای ساخت جامعهای سالم است و عوامل مختلفی همچون استاد، دانشجو، منابع علمی و فضای آموزشی در کیفیت آن دخیل هستند. در این میان عوامل مربوط به محیط آموزش از اهمیت قابل ملاحظهای برخوردار است، تا جایی که درادبیاتمعماری ، فضای آموزشی معلم دوم خوانده می شود. مساجد اولین مکانهای آموزش اسلامی علوم بودند. تا قرن چهارم هجری مدارس و مساجد به صورت واحد عمل کرده تاجایی که گاه از آنها با عنوان دانشگاه یاد میشد مانند جامع بصره یا کوفه، بعدها مدارس در کنار مساجد ساخته شده و در زمان حال به صورت کاملا مجزا قرار گرفته و ایفای نقش میکنند. فاصلهگرفتنفضاهای آموزشی از مدارس اسلامی و بروز رفتارهای متناسب با نیاز محیط آموزشی منجر به تغییر هندسه فضایی مدارس در طی زمان و مکانهای متفاوت شدهاست، آنچنان که هر جز از اجزای فضای یادگیری برای پاسخگویی به رفتاری اجتماعی ایجاد شده یا تغییر شکل دادهاست. با تغییر نگرش نسبت به جایگاه آموزش در دنیای معاصر این سوال مطرح است که جایگاهمعماری در ایجاد فضایی برای آموزش اسلامی علوم کجاست؟ به عبارتی دیگر رویکرد آموزش مبتنی بر آموزه های اسلامی، منجر به گزینش چه معیارها و مؤلفه های هندسه فضایی اجتماعی در طراحی مراکزآموزشی می گردد؟ در این پژوهش با - شناخت ماهیت و معیارهای آموزش اسلامی به بررسی عناصر فضایی کارکردی مدارس با روش تحلیلی تاریخی پرداخته شده است. در نهایت سعی شده تا با تحلیل مولفههای هندسی فضا و رفتارهای صورت گرفته در محیط یادگیری، تاثیر این عوامل را در کالبد فضایی مدارس سنجیده و براساس آن راهکاری برای فضاهای آموزشی اسلامی امروز ارائه داد.

کلیدواژه ها

آموزش اسلامی، فضای آموزش اسلامی،هندسهی مدارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.