روش های آرایه ای و غیرآرایه ای اندازه گیری میکروترمورها

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی زمین شناسی و اکتشاف منابع
  • کد COI اختصاصی: NCGER02_102
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 457
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه جهان پور

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان

محمدرضا سپهوند

استادیار گروه ژئوفیزیک، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته کرمان

چکیده

زمین لرزه یکی از مخرب ترین بلایای طبیعی است، که همواره جوامع انسانی را از لحاظ مالی و جانی تهدید می کند. افزایش مقاومت زمین و سازه ها در برابر نیروی زلزله ی احتمالی، اساس پیشگیری فاجعه ی زلزله است. دو عامل مهم در طراحی سازه های مقاوم در برابر زلزله، سختی و ضخامت رسوبات زیر یک ساختگاه است. بخش قابل توجهی از خسارات مشاهده شده در ارتباط با تخریب سازه ها، رفتار قشرخاک روی سنگ بستر به هنگام وقوع زمین لرزه است، که به عنوان اثرساختگاه شناخته می شود . یکی از روش های موجود در ارزیابی اثرات ساختگاهی روش های تجربی است که مبتنی بر رکوردها و اندازه گیری های حرکت زمین شامل رخداد زلزله و ارتعاشات دائمی زمین ( میکروترمور ) می باشد، از آنجا که میکروترمورها دارای اطلاعات با ارزشی از خاک محل می باشد استفاده از میکروترمورها به منظور تعیین واکنش محل در برابر زلزله به ویژه در مناطق شهری به علت سرعت و سهولت در برداشت، صرفه اقتصادی و غیرتخریبی بودن بسیار مورد توجه قرار گرفته است. روش های تجربی اندازه گیری میکروترمورها شامل تکنیک های آرایه ای و غیرآرایه ای ( تک ایستگاهه ) می باشند. در این تحقیق مروری بر روی روش های تجربی تعیین اثر ساختگاه با استفاده از میکروترمورها، شامل روش های فرکانس-عددموج، خودهمبستگی مکانی، وابسته به ساختگاه مرجع و مستقل از ساختگاه مرجع، صورت گرفته است. و با بیان ویژگی های اساسی هریک از این روش ها، توانایی ها و نقاط ضعف هر روش مورد بررسی قرارگرفته شد.

کلیدواژه ها

اثر ساختگاه، میکروترمور، فرکانس- عدد موج، خود همبستگی مکانی، نسبت طیفی استاندارد، نسبت طیفی مؤلفه ی افقی به قائم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.