بررسی کانی زایی طلا در جنوب شرق تربت حیدریه با استفاده از مطالعات زمین شناسی، سنجش از دور و تحلیل ژئوشیمیایی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی زمین شناسی و اکتشاف منابع
  • کد COI اختصاصی: NCGER02_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1505
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی معصومی

دانشجوی دکتری دانشگاه یزد

امیرحسین کوهساری

دانشیار دانشگاه یزد

ابراهیم اصلانی

دانشجوی دکتری دانشگاه یزد

چکیده

کشف طلا از گذشته های بسیار دور، به دلیل جلای زیبا، مقاومت بالا در مقابل اکسیداسیون و دیگر عوامل شیمیایی، شکل پذیری خوب و کمیابی، در طول تاریخ مورد توجه بشر بوده و دارای اهمیت ویژه ای می باشد. تفاوت طلا با سایر عناصر در رابطه تاریخی آن با پول نهفته است . طلا معمولا به صورت دانه های پراکنده در رگه های کوارتزی با پیریت و دیگر سولفورها، یا به صورت دانه های گرد در رسوبات رودخانه ای یافت می شود . عموما طلا، با سولفید های فلزی غیرآهنی و کانی های وابسته به آن مانند کالکوپیریت، اسفالریت، گالنیت، آرسنوپیریت، پیریت، آنتیمونیت و لیمونیت ارتباط بسیار نزدیکی دارد و اغلب با این سولفیدها و یا محصولات ناشی از اکسید شدگی آنها همراه است. به طور کلی کانسارهای طلا را به دو نوع تقسیم بندی می کنند الف - کانسارهای برجا در کانسارهای برجا، طلا همراه سنگ های آذرین اسیدی عمیق و بینابین وبه ندرت در سنگ های آذرین خروجی پیدا می شود. در هر صورت همراه کوارتز در رگه های کوارتزی، همراه کانی های کلسیت، باریت، فلورین، آلاباندین (Alabandin) و همچنین همراه کانی های فلزی مانند پیریت،بلند، کالکوپیریت، کانی های نقره و کانی های تلور (Te) و خیلی به ندرت همراه سلنیم (Se) است . ب - کانسارهای آبرفتی از تخریب کانسارهای برجا و حمل و نقل آن به وسیله ی عوامل طبیعی، کانسارهای آبرفتی تشکیل می شود و تجمع طلای در بستر رودخانه ها و دریاچه های بسته، انجام می گیرد(1). منطقه مورد مطالعه در جنوب استان خراسان رضوی و در نزدیکی روستایی به نام سنگان قرار دارد. این روستا در 30 کیلومتری جنوب شرقی تربت حیدریه و در 130 کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد. منطقه مورد نظر بر روی توده ی نفوذی تربت حیدریه - کاشمر قرار دارد. این توده نفوذی امتداد معدن طلای کوه زر می باشد که از غرب تربت حیدریه آغاز و به سمت شرق این شهر ادامه پیدا می کند. چنین استنباط می شود که احتمالا با توجه به شرایط مشاهده شده، وضعیت زمین شناسی و حضور دگرسانی ها در منطقه، این محدوده از پتانسیل بالای معدنی برخوردار است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.