توسعهی پایدار محلات مسکونی با اندیشهی تقویت تعاملات اجتماعی از راه بازآفرینیماهیتی باغ ایرانینمونه موردی: محله پشت مسجد(جامع عباسی) اصفهان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: سومین همایش ملی الگوی معماری و شهرسازی اسلامی در افق ۱۴۰۴
  • کد COI اختصاصی: MEMARI03_132
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 447
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس بندری

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نطنز، نطنز، اصفهان، ایران.

چکیده

امروزه جنبههای اجتماعی شهرها مورد توجه برنامهریزان شهری قرارگرفته و از اهمیت فراوانی برخوردار است. اصطلاح توسعه معطوف به ارتقای سطح و کیفیتزندگی افراد و بهبود رفاه عمومی جامعه است. استفاده از عوامل وحدت بخشبرای تثبیت محله، به عنوان یک مجموعه و تأمین فضای مناسب جهت برقراری تعاملاتاجتماعی و برگزاری اجتماعات محلی و ایجاد نزدیکی و پیوند و امکان تبادل آرا و نظرات در میان ساکنین یک محدوده در قالب فضاهای باز محلی میتواند سببتحقق اهداف توسعه محلهای پایدار گردد. مدل توسعه پایدار، راهکارهایی را برای برقراری مجدد ارتباط انسان با طبیعت، بیان میکند. زیرا تحقیقات نشان داده ارتباطانسان با طبیعت تأثیر مستقیم بر بالا رفتن بهداشت و سلامت روان وی دارد. معماری و شهرسازی ایران جولانگاه حضور باغ به سبک و سیاق خاص خود است وپدیدآورنده الگوهای بینظیر پیوند، درهمتنیدگی و یگانگی باغ، معماری و شهر. پیوندی که تأثیرات ساختاری و شکلی را از یک سو، جنبههای معنوی، مفهومی و روانیرا از سوی دیگر، و همچنین نیازهای زیست محیطی و حیاتی مردمان و زیستگاه آنان را نیز پدید میآورد. میتوان گفت که باغسازی با هدف ارتقاء کیفیت محیطیسرزمین(در گذشته)، میتواند به باغ سازی با هدف ارتقاء بهداشت روان(در دنیای امروز) تغییر کند. محله پشت مسجد (جامع عباسی) اصفهان، در حال حاضر ازمحلههای کور و گره خورده پیرامون میدان نقشجهان به شمار میآید. قرارگیری باغ زرهسازان در این محله، به عنوان یک فضای باز میتواند گرهگشای این مسئلهباشد. از این رو در این تحقیق؛ در جهت ایجاد بستری مناسب برای ارتقا سطح کیفی زندگی در محلات مسکونی و تلاش در راستای دستیابی به شکلگیری فضاهایجمعی برای افزایشروابط و تعاملات اجتماعی شهروندان؛ به تبیین ویژگیهای اجتماعی و معنوی باغ ایرانی و استفاده از پتانسیلهای آن در زمینهی توسعهی پایدار،با روش توصیفی تحلیلی پرداختهایم تا راهبردی در این راستا باشد.

کلیدواژه ها

توسعهی پایدار، محلات مسکونی، تعاملات اجتماعی، باغ ایرانی، محله پشت مسجد( جامع عباسی)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.