بررسی و مطالعه ویژگیهای حمام مهرآباد شهرستان بناب
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: سومین همایش ملی الگوی معماری و شهرسازی اسلامی در افق ۱۴۰۴
- کد COI اختصاصی: MEMARI03_130
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 519
نویسندگان
دانشجوی دکترای باستان شناسی آتا ترک ترکیه
دانشجوی کارشناسی معماری دانشگاه آزاد میاندوآب
چکیده
بعد از اسلام پاکیزگی و غسلهای متعدد و وضو برای نماز گذاردن در زندگی مسلمانان از اهمیت خاصی برخوردار شد تا جایی که در شهرهای اسلامی حمام- هایی در گذرگاههای اصلی مانند راسته بازارها و کنار مساجد و کاخهای حکومتی بنا گردید و شاید بتوان گفت حمامها پس از مدارس و مساجد یکی از مهمترین بناهای شهری محسوب میشد، شست و شوی بدن و حمام کردن برای ایرانیها علاوه بر پاکیزگی و تمیزی یک آیین مذهبی نیز بوده است؛ در مقاله حاضر به بررسی و مطالعه معماری حمام مهرآباد شهرستان بناب، واقع در آذربایجانشرقی که در بین مردم محل به حمام مهرآوا معروف است پرداخته شده است، قدمت این بنا هم زمان با احداث مسجد مهرآباد، در عصر سلطنت شاه طهماسب اول صفوی بوده که غالب این بنا به سفارش ببی خاتون حاکم بناب که دختر مصور بیگ از حکمرانان اصل شاه طهماسب صفوی است بنا شده و ببی خاتون دستور ساخت مسجد و حمام مهرآباد را به ترتیب در سال های 951 و 956 ه. ق دادهاست از ویژگیهای این گرمابه استفاده از آجرهای ساده در نمای بیرونی بنا و استفاده از آجر قرمز به ابعاد 5*20*20 در دیوارها و گنبدها و همچنین بکارگیری قلوه سنگهای رودخانهای و ملات آهک، ماسه در ازارهها و پی بنا بوده است. نتیجه تحقیق حاکی از آن است که در معماری گنبد میانی حمام از آجرهای رنگی استفاده شده که بر جذابیت بنا افزوده است و همچنین نحوه آب رسانی و دفع فاضلاب از طریق حوض میانی صورت میگرفته است.کلیدواژه ها
آذربایجان شرقی، گرمابه، معماری، صفویهمقالات مرتبط جدید
- بررسی علل وقوع و پیشگیری از سقوط در کارگاه های ساختمانی
- بررسی تاثیر جداسازهای لاستیکی بر پاسخ لرزهای مخازن مکعبی مایع
- بررسی تاثیر مقاومت فشاری بتن در پاسخ دینامیکی س د های بتنی وزنی با مطالعه ی موردی سد سفیدرود
- تاثیر طراحی شهری بر سلامت روان: تحلیل عناصر محیطی و رفاه شهروندان
- کاربرد فناوریهای هوشمند در بهینه سازی مدیریت و برنامه ریزی شهری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.