گذشته و حال قفل سازی چالشتر
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: نخستین همایش بین المللی هنر و صناعات در فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی با تاکید بر هنرهای روبه فراموشی
- کد COI اختصاصی: ACIICC01_101
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1247
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع دستی، دانشگاه هنر اصفهان
چکیده
براساس شناختی که از معنای کلمه ی قفل داریم، احتمالا نخستین قفل باید همان گره باشد که انسان آن را از پیچش دو گیاه درجهات مختلف الهام گرفته یا بنا به ضروریات زندگی آن را ابداع نموده است؛ قفل نیز یکی از اختراعات بشر است برای حفظ و نگهداری او وحریم اش از انواع خطرات و بلایا. ایرانیان قفل را نماد حفظ و حراست از خود و دنیای پیرامون خود می دانند. ابزاری که به عنوان قفل بهکار گرفته می شود در ابتدا به صورت ساده ساخته می شدند تا تنها بتوانند هدف اصلی که همان حفظ امنیت و مالکیت بود را میسر سازند،ولی بعدها حس زیبایی شناسی انسان و تزیین ابزار و وسایل باعث شد تا از این قفل ها وسایل تزیینی- کاربردی ساخته شود.زمانی در بازارهای اکثر مناطق ایران دکان های قفل سازی سنتی وجود داشت اما راسته ی قفل سازان به تدریج از بین رفت و در حالحاضر جز نام و نشانی اندک از آن ها چیزی باقی نمانده است. چالشتر در استان چهارمحال و بختیاری نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ زمانیدر این شهر که سابقه ی قفل سازی آن به حدود 250 سال پیش می رسد، ده ها نفر مشغول به ساخت قفل بودند که امروزه جز چند نفریکسی به این شغل نمی پردازد و مصاحبه ای با چند تن از این قفل سازان گواه این ادعاست.این پژوهش با این سئوال روبرو است که قفل چالشتر چه ویژگی خاصی دارد که باعث شده هرچند اندک هنوز پابرجا بماند؟گردآوری داده ها به روش کتابخانه و میدانی، و با تکیه بر روش تاریخی، توصیفی و اسنادی با هدف ارائه راه کارهایی برای جلوگیری از زوالو همچنین ترویج این هنر در بین مردم صورت گرفته است.کلیدواژه ها
قفل، قفل سازی سنتی، قفل چالشتر، قفل حاج عبد الهیمقالات مرتبط جدید
- حواس پرتی، عدم توجه به درس ، انزوا، اضطراب، کم رویی و اعتماد به نفس در دانش آموزان
- بررسی ، تحلیل و نقد آثار شاخص سینمایی محمد حسین مهدویان ( مطالعه موردی فیلم های آخرین روزهای زمستان ، ایستاده در غبار ، لاتاری و ماجرای نیمروز )
- ضرورت و اهمیت تئاتر در ایران
- جستجوی نگاه زن ستیزانه در سه گانه لورکا (عروسی خون، یرما و خانه برناردا آلبا) با تکیه بر آرا سیمون دوبووآر
- پالت رنگی در آثار وس اندرسون و رابطه آن با محتوا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.