اصل آزادی قراردادی از دیدگاه امام خمینی (ره)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی عدالت ، اخلاق ، فقه و حقوق
  • کد COI اختصاصی: MAYBODLAW02_468
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1740
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور جعفری

دانشجوی رشته کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد میبد ، یزد

محمود اعلم الهدی

دانشجوی رشته کارشناسی ارشد جزا و جرم شناسی ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد میبد ، یزد

چکیده

اصل آزادی قراردادی به عنوان بخشی از حاکمیت اراده یکی از مباحث مبنایی در حقوق قراردادهای داخلی و خارجی به شمار می رود. البته این اصل در حقوق مدنی فرانسه تحت عنوان اصل آزادی قراردادها مورد بحث و تبادل نظر قرار می گیرد. این اصل در حقوق مدنی ایران در ماده 10 قانون مدنی و در فقه اسلامی در نگاه فقها مورد توجه قرار گرفته و نظریه ی حصری یا غیر حصری بودن عقود از همین جا ناشی می گردد. با توجه به آیات قرآن شریف ( اوفوا بالعقود) و روایات ( المومنون عند شروطهم ) و نظریه اکثریت حقوق دانان و برداشت های فقهی فقها بالاخص امام خمینی ( ره ) قائل به نظریه غیر حصری بودن در عقود می باشیم و البته باید این موضوع را درنظر گرفت که محدوده این آزادی تا جاییست که منافاتی با نظم عمومی و اخلاق حسنه و البته با قانون نباشد. پس با توجه به مفاد آیات و روایات افراد در قرارداد های فی ما بین تا جایی ملتزم به شرط می باشند که این شروط حلالی را حرام و حرامی را حلال نکند. اصل در تمام عقود و پیمان ها لزوم است مگر عقودی که به طور صریح استثنا شده باشند. پس باید به کلیه قرار دادها ملتزم و پایبند بود مگر قرارداد هایی که مخالف قرآن و سنت که در قانون تحت عنوان مخالفت با شرع، نظم عمومی و اخلاق حسنه می باشند.

کلیدواژه ها

قرارداد، آزادی قراردادی، حاکمیت اراده، عقد، نظم عمومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.