بررسی ارتباط بین اهرم مالی و بحران مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: کنفرانس جهانی مدیریت، اقتصاد حسابداری و علوم انسانی در آغاز هزاره سوم
- کد COI اختصاصی: MEAHBTM01_551
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 929
نویسندگان
گروه حسابداری، دانشکده علوم انسانی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران.
گروه حسابداری، دانشکده علوم انسانی، پردیس علوم و تحقیقات کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران.
چکیده
اهرم مالی به عنوان عامل مشخص کننده توانایی مالی شرکت، معرفی شده است و اعتقاد بر این است که اهرم مالی، درجه درماندگی را افزایش می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین اهرم مالی و بحران مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش در حوزه پژوهش های اثباتی مالی قرار می گیرد. با توجه به این که از اطلاعات تاریخی شرکت ها برای آزمون فرضیه های آن استفاده شده است، در گروه پژوهش های شبه آزمایشی قرار می گیرد. پژوهش حاضر از نظر هدف پژوهشی کاربردی، از نظر نحوه گرد آوری داده ها، به این دلیل که هدف پژوهش توصیف کردن شرایط و یا پدیده های مورد بررسی و همچنین شناخت بیشتر شرایط موجود است توصیفی می باشد و به دلیل اینکه رابطه بین متغیرها مورد توجه است از نوع همبستگی و رگرسیون می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ معرفت شناسی از نوع تجربه گرا، سیستم استدلال آن، استقرایی و از جهت نوع مطالعه، میدانی - آرشیویی می باشد و از لحاظ زمان اجرا مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه ی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 الی 1393 است، که از کلیه ی شرکت ها 127 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. جهت تجزیه و تحیلی نهایی از مدل اثرات ثابت بااستفاده از نرم افزار Eviews ویراست هشت استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد؛ که بین اهرم مالی و بحران مالی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج نشان داد که افزایش اهرم مالی می تواند به معنای این باشد که شرکت برای ادامه فعالیت و یا سرمایه گذاری های جدید نیاز به اخذ وام دارد. به نظر می رسد که سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران، اخذ وام و افزایش کل بدهی به کل دارایی را به عنوان نشانه ای از بازدهی بیشتر شرکت در نظر گرفته اند.کلیدواژه ها
اهرم مالی، بحران مالی، هزینه های ثابت مالیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.