ضرورت حسابداری منابع انسانی در شرکت آبفار مرکزی
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: کنفرانس جهانی مدیریت، اقتصاد حسابداری و علوم انسانی در آغاز هزاره سوم
- کد COI اختصاصی: MEAHBTM01_250
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 549
نویسندگان
ذیحساب شرکت آبفار مرکزی
کارشناس ارشد امور مالی شرکت آبفار مرکزی
کارشناس ارشد امور مالی شرکت آبفار مرکزی
چکیده
در جهان رو به پیشرفت امروز منابع انسانی سهم بسزایی در رشد و توسعه سازما نها و بالطبع جوامع بر عهده دارد. ارزش منابع انسانی و توانمندی آن به عنوان یکی از دارایی های اصلی سازمان های دانش تلقی می شود استفاده کنندگان صورت های مالی، جهت تصمیم گیری نیازمند اطلاعات مناسب از تمام منابع اقتصادی مورد استفاده واحد اقتصادی می باشند. یکی از منابع که در دنیای حاضر کانون توجه نبوده و گزارش اطلاعات مرتبط با آن منجر به اخذ تصمیمات بهینه خواهد شد؛ منابع انسانی است حسابداری منابع انسانی به عنوان یکی از ابزارهای مدیریت، به دنبال ارائه اطلاعات مالی سرمایه انسانی است تا استفاده بهینه از تمام منابع موجود در شرکت در جهت تحقق اهداف کوتاه مدت و بلند مدت سازمان تحت مدیریت است. به همین منظور از یک سوی ارزشگذاری سرمایه انسانی و روش های مبتنی بر معیارهای پولی و غیر پولی و از سوی دیگر نحوه گزارشگری سرمایه انسانی آن مطرح شدند. از این رو در مقاله حاضر به بررسی تعاریف سازمان های دانش محور و مولفه های آن و اهمیت منابع انسانی، حسابداری این منبع مهم و سیر تحول آن پرداختیم. در نهایت دلایل عدم بکارگیری حسابداری منابع انسانی را در ایران بررسی کرده و به این نتیجه دست یافتیم که پنج دلیل برای عدم بکارگیری حسابداری منابع انسانی وجود دارد که مهم ترین آن عدم آگاهی استفاده کنندگان و حسابداران کشور و نیز کوتاهی دانشگاه ها و مجامع حرفه ای در جهت معرفی آن، می باشد.کلیدواژه ها
حسابداری منابع انسانی، تاریخچه حسابداری، مدیریت منابع انسانی، اهمیت منابع انسانی، گزارشگری منابع انسانیمقالات مرتبط جدید
- عوامل تاثیرگذار بر خرید ناگهانی و راهکارهای افزایش آن در خرده فروشی
- نقش رسانه های اجتماعی بر صادرات بخش خصوصی
- الگوریتم ژنتیک یکپارچه و رویکردیادگیری عمیق برای تشخیص و طبقه بندی موثر حملات سایبری در محیط های صنعتی اینترنت اشیا (IIoT)
- بررسی فرآیند مدیریت دانش در رابطه با هم افزایی هوش مصنوعی و اینترنت اشیا و تاثیرگذاری این رابطه بر مدیریت دانش
- تاثیر مدیریت آموزشی بر خلاقیت دانش آموزان در محیط های یادگیری مجازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.