مصادیق بانکداری اسلامی در قوانین ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس جهانی مدیریت، اقتصاد حسابداری و علوم انسانی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: MEAHBTM01_138
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 720
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی خائف زاده

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، گروه حقوق، زاهدان، ایران

علی محمد فلاح زاده

استادیار حقوق عمومی، دانشگاه علامه طباطبایی (ره)

چکیده

در ایران موضوع نظام بانکداری اسلامی و قراردادهای بیع آن براساس معاهده جعاله مورد بررسی قرار می گیرد به طوری که مطابق اصل چهارم قانون اسلامی ایران کلیه ی قوانین و مقررات حاکم بر نظام جمهوری اسلامی ایران باید منطبق بر موازین شرعی باشد. بنابراین قوانین حاکم بر عملیات بانکی به عنوان بخشی از نظام اقتصادی جامعه ی اسلامی ایران باید به سوی سیستمی نزدیک به اصول اسلامی طراحی و تصویب می شد. بر این اساس پژوهش حاضر با عنوان مصادیق بانکداری اسلامی در قوانین ایران به بررسی بانکداری اسلامی در قانون ایران می پردازد. روش انجام پژوهش توصیفی - تحلیلی می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که : ماده 16 قانون عملیات بانکداری بدون ربا ( بهره ) می گوید : «بانک ها می تواند به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای گسترش امور تولیدی، بازرگانی و خدماتی مبادرت به جعاله نمایند.» با بررسی نظام بانکداری ایران، متوجه می شویم که نظام بانکی، نخواسته یا نتوانسته آن گونه که انتظار بود، ربا و بهره را از معادلات خود حذف کند و ربا در موارد بسیاری به صورت پنهان و آشکار خود را نشان می دهد. مهمترین مصادیق ربا در نظام بانکی را می توان در دو بخش اعطای تسهیلات بانکی و بخش جریمه تأخیر و تمدید مهلت پرداخت بدهی بررسی کرد.

کلیدواژه ها

مصادیق بانکداری، بانکداری اسلامی، بانکداری بدون ربا، قانون جمهوری اسلامی ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.