تبیین مصادیق اربعه ی اخلاق حکمی و نقش آن در پیشرفت جامعه ی اسلامی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تربیت دینی ،راهی به سوی تعالی
  • کد COI اختصاصی: MAYFARHANG01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 552
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم صدیقی کساری

کارشناس ارشد الهیات و معارف اسلامی (گرایش فقه و مبانی حقوق)

ندا مراد

نویسنده صدا و سیما -دانش آموخته دکتری زبان و ادبیات فارسی

چکیده

تربیت ، ضرورتی اجتناب ناپذیر در زندگی اجتماعی انسان است. تربیت ، از سویی علم است ، چون موضوع ، هدف و روش دارد و از سویی فن است ، زیرا جسم و روح با فنونی تحت مراقبت قرار می گیرد و به عبارتی هنر است ، چون در آن توجه به لطافت ها و ریزه کاری هایی وجود دارد که رسیدن به تعالی و پرورش روح علوی انسان است. در اسلام مسئله ی اخلاق و تربیت ،از جمله مسایل مهم دینی به شمار می رود. شالوده ی اخلاق و تربیت در اسلام ، متکی بر ایمان به خداست ،زیرا دین اسلام معتقد است که خداوند متعال در همه ی احوال ، ناظر بر اعمال انسان بوده و همیشه مراقب اعمال و رفتار اوست. اسلام به پاداش و کیفر اعمال معتقد و بر این باور است که انسان به طور فطری فضیلت دوست و از رذایل و زشتی ها ، متنفر است. از این منظر ،نظام تربیتی اسلامی ، به تعلیم و تربیت انسان بسیار اهمیت می دهد و روش های دست یابی و پرورش این گونه تربیت را با ارائه ی الگوی برتر تربیتی نشان می دهد. پیامبر اکرم(ص) مجموعه فضایل همه انبیاء و نسخه کامل همه ی فضایلی است که در سلسله ی پیامبران و در طول تاریخ وجود داشته است. در سیره تربیتی پیامبر اعظم (ص) می توان اهداف ،اصول،روش و ابعاد تربیت را متجلی دید که شالوده و مشخصه های تربیت اسلامی را در بردارد. در این نوشتار نویسنده کوشیده است در گفتارهای چندگانه به بیان اخلاق حکمی با الگوپذیری از سیره ی نبوی بپردازد و مصادیق چهارگانه ی آن را از منظر و دیدگاه استاد علامه طباطبایی (حکمت ، شجاعت ؛ عفت و عدالت) معرفی نماید.

کلیدواژه ها

تعالیم حکمی، فضایل اربعه، سیره نبوی، روش الگویی، تعالی جامعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.