بررسی قابلیت های هنر شبیه خوانی در تربیت دینی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تربیت دینی ،راهی به سوی تعالی
  • کد COI اختصاصی: MAYFARHANG01_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن آقاحسنی

دانشجوی دکترای تاریخ اسلام، کارشناس مسئول واحد فرهنگی دانشگاه فرهنگیان استان قم

چکیده

هنر شبیه خوانی یا تعزیه؛ آیینی نمایشی است که یاد آور خاطره ی فداکاری ها، دلاوری ها، ایثارگری ها و اسلام خواهی های سید و سالار شهیدان و یاران گرامی ایشان می باشد. ایرانیان پس از واقعه خونین کربلا و رجوع به ناخودآگاه تاریخی خویش نمایش های آیینی در سوگ این بزرگ مردان برگزار کردند که رفته رفته تعزیه نام گرفت. این گونه ی نمایشی که هنرهای مختلفی از جمله موسیقی، نمایش، ادبیات و... را در دل خود جای داده است، علی رغم ظاهر ساده و عامیانه اش باطنی پر محتوی، ظریف و جذاب دارد. جذابیتی که پیر و جوان، زن ومرد، خرد و کلان را در کنار هم قرار می دهد. جذابیتی که قرن ها پابر جاست و حتی زور و شمشیر و ممنوعیت نیز آن را تمام نکرد. تعزیه از سویی آداب و فرهنگ ایرانی را با فرهنگ اسلام و تشیع پیوند زده و از سویی دیگر در نگاه کلی و گسترده اش زمان و مکان، گذشته و حال و آینده را در هم آمیخته تا مفاهیم انسانی و اخلاقی فرا زمانی و فرامکانی را که در دل خود جای داده است به جهانیان عرضه کند. یقینا امروزه با وجود هجمه های مختلف فرهنگی بخصوص در فضای مجازی، بهره مندی از این هنر با این ابعاد گسترده و پتانسیل بالا در جذب نوجوانان و جوانان، می تواند بستر مناسبی برای تربیت اسلامی جوانان و نوجوانان فراهم نماید. سوال اینجاست که ظرفیت و پتانسیل این هنر در تربیت دینی تا چه حد است؟ در این مقاله بر آنیم تا به روش توصیفی – تحلیلی و با جستجو در لابه لای کتاب ها و متون شبیه خوانی به محتوای غنی اسلامی آن پی برده و با تطبیق گزارش ها، اسناد و مدارک تاریخی، با شرایط موجود، به ماهیت تربیتی بودن آن برسیم و قابلیت ها و توان این هنر در تربیت دینی را آشکار سازیم.

کلیدواژه ها

هنر شبیه خوانی، تربیت دینی، ساختار و متون تعزیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.