مطالعه تطبیقی روش های کوچک مقیاس جمع آوری آب باران برای اهداف کشاورزی در کشورهای آفریقایی و ایران

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش ملی راهکارهای پیش روی بحران آب در ایران و خاورمیانه
  • کد COI اختصاصی: WATERCONF02_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 695
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا کوشکی

دانشجوی دکتری مخاطرات آب و هوایی دانشگاه رازی

فرزانه برزو

دانشجوی دکتری مخاطرات آب و هوایی دانشگاه رازی،

چکیده

برای تغذیه جمعیت رو به رشد در مناطق خشک جهان، آبیاری بیشتری مورد نیاز است اما مقدار آب آبیاری بسیار محدود است. منابع قدیمی برای آبیاری اغلب به دلیل استفاده بیش از حد از بین رفته اند و بنابراین این منابع بکر باید دوباره اکتشاف شوند. بر اساس بررسی های انجام شده، کارآمدی روش های بومی مدیریت آبخیزها در مناطق مختلف کشور در حل بحران آب بسیار چشمگیر است. در این مطالعه به بررسی استفاده از آب باران و رواناب های ناشی از آن برای کشاورزی در ایران و آفریقا پرداخته شده است. نتایج نشان دهنده این است که در آفریقا بیشتر از آبگیرهای کوچک و طرح های آبیاری در سطح میکرو برای این منظور استفاده می شود، یعنی اینکه در اکثر این روش ها چاله های کوچکی را در کنار گیاه ایجاد می کنند و آب ناشی از رواناب را به روش های مختلفی به آنجا هدایت می کنند، این روش ها در مناطق با بارش زیاد نیز استفاده می شود. در ایران نیز در بعضی از مناطق از این سیستم ها استفاده می شود . اما روش های استحصال آب برای کشاورزی در ایران بیشتر به مناطق خشک شرق و جنوب کشور محدود می شود. در بیشتر مناطق شرقی آب را به روش هایی به سوی استخرهایی هدایت می کنند و سپس از این منبع آبی برای آبیاری استفاده می کنند و یا اینکه از سیستم پخش سیلاب برای بهره گیری از آب و مواد رسوبی ناشی از سیلاب استفاده می شود که بیشتر در مناطق جنوبی رواج دارد.

کلیدواژه ها

استحصال آب باران، ایران، آفریقا، کشاورزی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.