بررسی تاثیرات ریشه های فرهنگی جامعه بر طراحی معماری خانه (نمونه موردی: فرهنگ کهن جامعه ایران و خانه های ایرانی-اسلامی فرهنگ کهن جامعه ایران و خانه های ایرانی-اسلامی فرهنگ کهن جامعه ایران و خانه های ایرانی-اسلامی)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی تحقیقات در عمران،معماری و شهرسازی و محیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: CAUEM03_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1037
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیام صفاریان

کارشناس ارشد رشته مهندسی معماری و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر گروه مهندسی معماری، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، ایران

آرزو آذر

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماهشهر

چکیده

معماری سنتی و کهن ایران زمین را می توان مملو از مفاهیمی دانست که براساس فرهنگ، عقاید و اندیشه ایرانی-اسلامی معنا می یابد. این مفاهیم که حاصل قرن ها آزمون و خطا، ارتقا ایده ها و برگرفته از آداب ندگانی و فرهنگ غنی این سرزمین می باشد ساختاری را منطبق بر اقلیم، نوع نگرش به زندگی، و نحوه زندگی این مردمان ایجاد کرده است. در همین راستا محرمیت یکی از مفاهیمی است که با ریشه گرفتن از فرهنگ ایرانی- اسلامی و باورهای دینی به عرصه معماری کهن ایران راه یافته، است. محرمیت یکی از اصول اساسی و قابل توجه در معماری سنتی ایران است که به نحوی معنادار با هویت ایرانی-اسلامی همراه بوده، و نمونه های موفق بسیاری از آنها را می توان در بخش های مختلف این کشور مشاهده نمود. همچنین آثار ماندگار بسیاری را می توان در خانه های دوران قاجار در شهر بهبهان مشاهده نمود؛که مصداق زنده این مبانی نظری می باشند. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تفسیری و با بهره گیری از شیوه کتابخانه ای و مشاهدات میدانی ابتدا تلاش کرده است تا با استفاده از منابع معتبر به بررسی مفاهیم معماری کهن ایران و واژه های فرهنگ و محرمیت بپردازد و سپس با نگاهی موشکافانه این خانه های ایرانی- اسلامی راتجزیه و تحلیل می نماید و اثبات می نماید که پلان های معماری طراحی شده در آن دوران برگرفته از نیاز های مادی و معنوی منطبق بر فرهنگ و آداب زندگی مردمان همان منطقه بوده است؛ و این آثار به جای مانده بیانگر تاثیر مستقیم فرهنگ کهن جامعه ایران بر طراحی معماری خانه ها است.

کلیدواژه ها

فرهنگ، جامعه، طراحی معماری محرمیت، بهبهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.