اولویت بندی جاذبه های گردشگری بر اساس پتانسیل های جذب گردشگر (مطالعه موردی شهرستان تبریز)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نخستین سمینار علمی تخصصی جاذبه ها و دافعه های گردشگری آذربایجان شرقی
  • کد COI اختصاصی: SAREBANAN01_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 884
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداسعد حسینی

کارشناس ارشد مدیریت گردشگری گرایش برنامه ریزی و توسعه گردشگری

چکیده

شهرستان تبریز با داشتن جاذبه های گردشگری متنوع طبیعی انسانی، یکی از مقاصد اصلی گردشگران کشور واستان آذربایجان شرقی می باشد، که سالیانه گردشگران زیادی را جذب می کند. با توجه به پتانسیل های بالایگردشگری و تنوع جاذبه ها، اولویتبندی و شناسایی مناطق مستعد گردشگری در این منطقه جهت شناسایینقاط ضعف و قوت و جهت توسعه گردشگری منطقه امری مهم و اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. این مقاله باتوجه به هدف از نوع کاربردی و از نظر روش تحقیق یک مطالعه توصیفی تحلیلی و پیمایشی است که جهتانجام آن محققان 8 پارامتر وضعیت زیرساخت ها، تعداد گردشگر، تسهیلات و خدمات، دسترسی، پتانسیلاطراف جاذبه، قابلیت جذب گردشگر در فصول مختلف، اثرات اقتصادی و عدم مخاطرات طبیعی را در موردهفت مکان گردشگری مهم شهرستان تبریز انتخاب و با استفاده از تکنیک TOPSIS به اولویت بندی مکان هایجاذب گردشگری این شهرستان پرداخته شده است. جهت تعیین وزن شاخص ها نظرات 50 نفر از کارشناسانمربوطه با استفاده از روش AHP محاسبه گردید. نتایج حاصل از مدل TOPSIS ، مکان های گردشگری شهرستان تبریز جهت بازدید گردشگران به ترتیب زیر اولویتبندی نمود: روستای کندوان با امتیاز (0/784) رتبه یک، ایل گلی با امتیاز (0/766) رتبه دوم، بازار تبریز با امتیاز (0/612) رتبه سوم، مسجد کبود با امتیاز (0/515) رتبه چهارم، مقبره شعرای تبریز، مسجد جامع و موزه تبریز به ترتیب با امتیاز (0/465)، (0/249) و (0/224) در اولویت های بعدی واقع شدند. در نهایت راهکارهایی، جهت ارتقاء نقاط قوت و رفع موانع و مشکلات مکان های هفت گانه جاذب گردشگری شهرستان تبریز ارائه گردیده است.

کلیدواژه ها

توسعه گردشگری، جاذبه های گردشگری، اولویت بندی، TOPSIS, AHP، شهرستان تبریز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.