تاثیر تنش خشکی بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی دو گونه دارویی Salvia macrosiphon و Salvia sclarea
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: اولین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
- کد COI اختصاصی: PDCONF01_216
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 651
نویسندگان
کارشناس ارشد بیابان
چکیده
مریم گلی گیاهی معطر از خانواده Lamiaceae ، است که دارای خواص متعدد دارویی می باشد. تصور می رود، این گیاه نظیر سایر گیاهان نسبت به تنش های محیطی عکس العمل های مورفولوژیکی از خود نشان دهد. از جمله مهمترین تنش های غیرزنده محیطی، خشکی بوده که بیشترین سهم را در کاهش عملکرد محصولات کشاورزی دارد. هدف از این مطالعه تاثیر سطوح مختلف تنش خشکی بر ویژگیهای مورفولوژیکی دو گونه دارویی Salvia sclarea و Salvia macrosiphon است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی و در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یزد در سال 1391 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی در این تحقیق شامل سطوح مختلف تنش خشکی با 4 سطح 50،75،100 و 25 درصد ظرفیت زراعی و گونه گیاهی با دو سطح( Salvia sclarea و Salvia macrosiphon ) در نظر گرفته شد. پس از اعمال تنش ها، شاخص سطح برگ، نسبت اندام زیرزمینی به اندام هوایی، ارتفاع گیاه، سطح برگ، حجم تاج پوشش، طول ریشه و طول برگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی تاثیر معنی داری در سطح 1 درصد بر کلیه صفات مورد مطالعه داشته، به طوری که بیشترین و کمترین رشد در اندام هوایی به ترتیب در تیمارهای 100% و 25% ظرفیت زراعی بدست آمد. یافته های تحقیق همچنین بیانگر آن است که گونه دارویی S. sclarea با کاهش حجم تاج پوشش و شاخص سطح برگ و همچنین دارا بودن ریشه های طویل تر و نسبت بالاتر اندام زیرزمینی به اندام هوایی، از مقاومت بیشتری نسبت به گونه S.macrosiphon در مواجهه با تنش خشکی برخوردار است.کلیدواژه ها
Salvia sclarea ، Salvia macrosiphon ، تنش خشکی، ویژگیهای مورفولوژیکیمقالات مرتبط جدید
- بررسی تناسب اقلیمی جهت تعیین گونه منتخب آبزی پرورشی (مطالعه موردی جنوب اهواز و شمال شوش)
- ارزیابی فعالیت آنتی آکسیدانی ژنوتیپهای(ارقام) کنجد در پاسخ به تنش سرما
- تاثیر تنش سرما برمحتوای H۲O۲ و MDA در ژنوتیپهای کنجد در مرحله ی گیاهچهای
- بررسی برهمکنش قارچ مایکوریزا آربسکولار و سطوح مختلف فسفر بر گیاه باقلا (. vicia faba L ) تحت شرایط تنش خشکی.
- اثرات زیست محیطی سدها
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.