بررسی تعیین اقلیم شهرستان جیرفت با استفاده از سه روش ایوانف ، دومارتن و تورنت وایت

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF01_168
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق دلفاردی

مربی دانشگاه جیرفت

چکیده

تعین اقلیم یک منطقه اهمیت زیادی را در مطالعات هیدرولوژی یک منطقه دارد. روشهای مختلف اقلیم عموما بر اساس بارندگی و درجه حرارت می باشند. هر یک از این روشها نوع خاصی از تقسیم بندی را ارائه داده اند. منطقه مورد مطالعه شهرستان جیرفت در فاصله 225 کیلومتری جنوب استان کرمان در طول جغرافیایی 56 درجه 45 دقیقه تا 58 درجه و 31 دقیقه و عرض جغرافیایی 28 درجه و 10 دقیقه و 29 درجه 20 دقیقه قرار گرفته و از موقعیت دشتی و کوهستانی برخوردار است. عوامل موثر بر اقلیم شهرستان جیرفت عرض جغرافیایی,ارتفاع از سطح دریا,نزدیکی به دریا,وجود رشته کوهای مرتفع جبال بارز می باشد که باعث شده است این شهرستان دارای اقلیم متنوع باشد. داده های هواشناسی ایستگاه سینوپتیک شهرستان جیرفت با دوره اماری 21 ساله (1389-1369) جمع آوری گردیده سپس بر روی این داده ها روش های مختلف اقلیمی به کار برده شد در این مطالعه سه روش ایوانف ، دمارتن و تورنت وایت برای تعیین اقلیم شهرستان جیرفت استفاده شده است. بر اساس روش ایوانف که در ان مقدار بارندگی سالانه تقسیم بر جمع مقادیر ماهانه ی تبخیر می شود اقلیم شهرستان جیرفت بیابانی است. در روش دومارتن بر اساس فرمول10+I=p/t که در آن p متوسط بارندگی سالانه (میلی متر) و t متوسط دمای سالانه (c) ، ضریب اقلیمی جیرفت محاسبه شد و طبق جدول طبقه بندی اقلیمی دومارتن بر اساس فرمول ( p/t +12,2 ), I=0, 1654 متوسط بارندگی ماهانه (میلی متر) و t متوسط دمای ماهانه (c) می باشد. ابتدا ضریبi برای جیرفت محاسبه شد و سپس ضریب بارندگی موثر از مجموع آن ها به دست آمده رقم به دست آمده از فرمول در طبقه خشک قرار دارد و اقلیم شهرستان جیرفت بر اساس این روش درطبقه بندی خشک می باشد.و طبق نتایج تحقیق جیرفت از نظر طبقه بندی های اقلیمی دارای اقلیم خشک و نیمه خشک می باشد.

کلیدواژه ها

اقلیم ، جیرفت ، دومارتن ، ایوانف ، تورنت وایت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.